POLITIČARI

POLITIKU PRETVARAJU U INDUSTRIJU ZABAVE Šire lažne vijesti, nazivaju ih hodajućim incidentima, a društvene mreže su njihovo najjače oružje

Satirička dosjetka Antuna Gustava Matoša o Saboru kao kokošinjcu koju je i Zlatko Vitez izrekao u vrijeme dok se bavio politikom, aktualna je i danas. Politika se sve više pretvara u industriju zabave zahvaljujući političkim akterima što na domaćoj, a što na svjetskoj političkoj sceni, koji su takvim načinom djelovanja odlučili privući glasačko tijelo. Sve sa svrhom dobivanja političkih poena koji im pomažu u očuvanja vlastite fotelje.

Takvi, nazovimo ih politički osobenjaci, na društvenim mrežama, koje su njihovo najjače oružje, objavljuju sve i svašta - često šokiraju, a rijetko iznenade. Demokraciju su transformirali u cirkusku predstavu te su je sveli na scenski nastup.

Ivan Pernar vjerojatno je jedan od najosebujnijih političara na našoj političkoj sceni. Društvene mreže, koje su njegovo najjače oružje, izdignule su ga od anonimusa do čovjeka čije istupe mediji aktivno prate, koliko god mu se to sviđalo ili ne sviđalo.

Preko društvenih mreža obračunava se s elitama, političarima i neistomišljenicima, a sličnu taktiku koristi i za saborskom govornicom. Pernar shvaća da su građani nezadovoljni vlašću, tako da njegovo prozivanje "svetih krava" među političarima te istupi u kojima kaže sve ono što građani žele čuti nailaze na odobravanje kod velikog broja ljudi, bez obzira na to što su neke njegove izjave prilično upitne.

Dovoljno je podsjetiti se da je preko društvenih mreža, što je ustanovio Faktograf, širio lažne vijesti o migrantima, lupetao gluposti o evoluciji, a posljednjih nekoliko mjeseci dijeli zdravstvene savjete koje, barem ako se pita stručnjake, treba izbjegavati u širokom luku.

U tim sumanutim bljeskovima zdravstvenih savjeta ponajviše se ističu oni o spasonosnim učincima vitamina C i cijepljenju djece, pa je i tu Pernar otvorio poseban front. Prije nekoliko dana Pernar je dobio sina Nou, a na društvenim mrežama je stotinama tisuća svojih pratitelja poručio kako dijete neće cijepiti jer je to "rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv".

Ta objava ide pod ruku s njegovim ranijim tvrdnjama da cjepivo uzrokuje autizam, no ne ide pod ruku s desetogodišnjim istraživanjem koje je provedeno na više od 650 tisuća djece u Danskoj koje potvrđuje da veze između autizma i cijepljenja jednostavno nema.

No Pernar je svejedno otišao korak dalje. Uz fotografiju tek rođenog djeteta otvorio je Facebook stranicu pod nazivom "Mali Noa koji nikad nije cijepljen", na kojoj je odlučio objavljivati "sve dogodovštine s odbijanjem cijepljenja, (ne)upisom u vrtić, prekršajnim sudom, preboljene bolesti i zanimljive detalje iz njegovog razvoja".

Naravno, stručnjake je izbacio iz cipela svojim tvrdnjama o necijepljenju, a oni su ga odlučili demantirati te su, ponovno, upozorili zašto su Pernarove tvrdnje opasne. Stručnjaci ističu da je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i da se ubraja u najsigurnije medicinske intervencije.

Hodajući incident, tako bi mnogi opisali saborskog osobenjaka Željka Glasnovića. Razloga za tu tvrdnju ima mnogo. Glasnović se u Saboru ponajviše obračunava s tzv. jugozomboidima, tko god oni zaista bili, komunistima, čak i novinarima kojima prijeti stavljanjem mikrofona u stražnjicu ili ih opisuje kao "moralne tifusare koji imaju moralnu sidu".

Zbog svojih ispada našao se na meti saborskog zastupnika Gorana Beusa Richemberga koji je zatražio da se Glasnovića odvede na psihijatrijsko vještačenje, a Furio Radin ustvrdio je da je Glasnović Sabor sveo na kabare.

Osim ispada za saborskom govornicom, Glasnović šokira i objavama na svom Facebook profilu. Jednom prilikom je objavio fotografije na kojima pozira s različitim automatskim oružjem, što je kod nekih izazvalo oduševljenje, a kod nekih zgražanje.

Također, na Facebooku je objavio i status kojim je posebno navukao bijes javnosti. Glasnović je vrijeđao studente i dio profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nazivajući ih "boljševičkim sotonistima koje vode skojevke neobrijanih nogu" te ustvrdio kako se protiv takvih ide "pendrekom i suzavcem".

Prije Glasnovića i Pernara, glavni showman hrvatske politike zasigurno je bio Milan Bandić. S pojavom konkurencije i Bandić je odlučio podignuti ljestvicu javnih istupa.

Ranojutarnje trčanje na školskom igralištu u Kušlanovoj ulici, izjava da će polizati zagrebački asfalt i pojesti snijeg ako treba, samo da ulice budu čiste, obećanje o samozapaljenju ako se ne sanira Jakuševac, gradnja velebnih fontana, uhljebljivanje podobnih zbog čega se protiv njega vode i sudski procesi, sve to više nije bilo dovoljno da bi parirao ranije spomenutima.

"Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam"; "Ova zemlja nema šanse dok su uhljebi na listama"; "Kako ću ja biti protiv Jabuke, ja sam Jabuku izmislio", neke su od izjava koje su u posljednjih godinu dana ponovno proslavile Bandića.

No, ni seksistički ispadi, nebulozne konstrukcije i još nebulozniji odgovori novinarima nisu pretjerano naštetili Bandiću. Ipak je on, kako je sam kazao, čovjek koji može predavati operativnu politiku na Oxfordu, Cambridgeu, Yaleu.

Kako su za 100posto ranije objasnili psiholog Ivan Modrušan i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, Bandić smatra da je iznad zakona, da je iznad bontona i svake vrste uobičajenog ponašanja u javnoj sferi, te se ponajviše vodi onom krilaticom "država to sam ja".

HDZ-ov zastupnik Stevo Culej često prospe neki biser. U javnosti je najpoznatiji po napadu na Ivana Pernara. Kada je Pernar u siječnju 2017. izbačen iz sabornice, na hodniku mu je prišao Culej.

"Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nosio po Velebitu za tebe da bi ti to radio ovdje? Sram te bilo. I onaj tko te doveo ovdje, jebem ti", vikao je Culej Pernaru. Povišene tonove Culej je uputio i prema Miloradu Pupovcu nakon što je čelnik SDSS-a kritizirao gostovanje Igora Vukićana HRT-u koji je relativizirao zločine u Jasenovcu.

"Sram te bilo! Lažeš! Ti ćeš mi pričati o žrtvama, gdje si bio za vrijeme...", vikao je Culej iz zastupničke klupe i pritom zaradio opomenu predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

Jedan od njegovih bisera koji je također odjeknuo u javnosti zasigurno je izjava tijekom saborske rasprave o udomiteljstvu. "Kome biste dali dijete na usvajanje: normalnom paru, muž i žena, što je meni normalno, Ili dvojici s gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom", rekao je Culej koji se ni ne trudi upakirati svoje vulgarno razmišljanje u barem nekakav celofan.

Culej se i zalagao da "svaki zdrav Hrvat u pograničnom području sa Srbijom ima oružje pri ruci". A da mu je oružje milo srcu potvrdio je i jednom prilikom novinarki RTL-a kada je rekao: Ja bih dao zadnju koru kruha za jedan metak... Hrane ima, samo je pogrešno raspoređena... Vi meni govorite o siromaštvu, vi govorite meni o hrani. Ja dolazim iz Jarmine. ja sam jučer prije nego što sam krenuo ovdje u Hrvatski sabor nahranio 70 svinja".

U, kako se barem za sada čini, kratkoj političkoj karijeri, od bivšeg zastupnika Živog zida Branimira Bunjaca mogli smo čuti svašta. Postao je pravom zvijezdom tijekom raskola njegove bivše stranke kojem je kumovala borba oko toga tko od živozidaša ide u Europski parlament. Bunjac je htio da to bude on, a stranka je željela Tihomira Lukanića poslati u briselsku stolicu.

Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na kraju je suspendirao Bunjca nakon okršaja u stranci, a snimka tog događaja procurila je u javnost. Prije toga je Bunjac u Saboru izgubio živce pa saborskoj straži prijetio smrću, zbog čega je prijavljen DORH-u.

Bunjac je, između ostalog, ostao zapamćen i po famoznom Facebook statusu u kojem je napisao da posjeduje službeni popis tajnih sastojaka koji se koristi u cjepivima.

"Između ostalog, unutra su GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, krv, srce i bubrezi različitih vrsta životinja, npr. majmuna, konja, svinja, ovaca, zečeva, pasa..", napisao je Bunjac.

Bivši živozidaš zbog toga je brutalno ismijan, a stručnjaci su bili zgroženi onime što je napisao, no to je samo bio šlag na tortu nakon silnih Pernarovih teorija o cjepivima.

Bunjac je i vrlo svestran i angažiran. Od 2002. do 2016. godine bio je predsjednik Povijesnog društva međimurske županije (PODRUM), od 2009. do 2013. godine vodio je tvrtku Sirius line za astrološko savjetovanje, a često je isticao i da je bio pripadnik HOS-a, zbog čega se mnogo puta našao na meti pripadnika HOS-a koji su tvrdili da Bunjac ne govori istinu po tom pitanju.

Silvio Berlusconi na svakakve je načine zabavljao svjetsku javnost. U njegovim istupima bilo je rasističkih i seksističkih ispada, a jednom je prilikom tijekom susreta s ruskim kolegom imao neukusan komentar na bivšeg američkog predsjednika Barracka Obamu.

"Obama ima sve što treba da bi se s njim postigao dogovor - mlad je, zgodan i preplanuo. Zato mislim da oni mogu ostvariti dobru suradnju", kazao je Berlusconi. Nije to bila jedina njegova sumanuta izjava. Nakon potresa u regiji Abruzzo Berlusconi je crnom svećeniku rekao kako bi volio i on "da je tako pocrnio".

Pamti se i njegov doček njemačke kancelarke Angele Merkel kada se Berlusconi sakrio iza jednog stupa nosača zastave na Trgu dell'Unità d'Italia u Trstu,a kada je Merkel stigla blizu stupa, izašao je iz svoga skrovišta i uzviknuo: "Ovdje sam".

Za bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher rekao je kako bi je se bolje sjećao da je bila zgodna, upotrijebivši pri tom izraz za ženski spolni organ, a jednom je prilikom talijansku ministricu Maru Carfagnukritizirao jer joj grudi nisu dovoljno velike.

Berlusconi je u svojoj karijeri briljirao i izjavom da je bio ključni arhitekt dovršetka Hladnog rata. "Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim dovršiti Hladni rat koji je tad trajao već 50 godina i bio velika muka", kazao je Berlusconi.

To bi iznenadilo mnoge povjesničare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine. No Berlusconi kaže da je taj sukob završio u svibnju 2002. na summitu NATO saveza u Rimu na kojemu su bili prisutni američki predsjednik George W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"I uspio sam (dovršiti Hladni rat) jer ovdje u Rimu, u Pratici di Mare (zračnoj vojnoj bazi), sam 2002. uvjerio Busha i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da dovrše Hladni rat", istaknuo je.

A kada ne spašava svijet od Hladnog rata, Berlusconi spašava janjce. Prije dvije godine uoči Uskrsa osjetio je potrebu da se obrati sunarodnjacima. Usput je razbjesnio mesnu industriju koja je pozvala oglašivače da bojkotiraju njegove televizijske kanale i ostala medijska izdanja.

Na svom je imanju snimio je dirljiv filmić i seriju fotografija na kojima grli i ljubi janjce te ih hrani na bočicu. Pozvao je Talijane, koji za Uskrs tradicionalno jedu janjetinu, da im blagdanski objed bude bez mesa.

U videu Talijanske lige za zaštitu životinja i okoliša Berlusconi stoji ispred znaka na kojem piše "Zaštiti život, odaberi vegetarijanski Uskrs". Na ekranu se zatim pojavljuje poruka "Budi kao on. Spasio je pet janjaca od pokolja za Uskrs". Berlusconi je janjce udomio na svom imanju.

Američki predsjednik Donald Trump, bivša reality show zvijezda i milijarder, vjerojatno je najveći osobenjak na svjetskoj političkoj sceni. Slovi za osobu koju je teško kontrolirati, sve voli raditi na svoju ruku, pogotovo preko društvenih mreža koje su, kao i kod Pernara, njegovoj najefikasnije oružje.

Twitter mu je najomiljeniji i na njemu komentira apsolutno sve, od politike do globalnog zatopljenja, a ponekad, barem kako izgleda, ne promisli o tome što piše.

Tako se našao na meti Twitteraša nakon posjeta Velikoj Britaniji pa se na toj društvenoj mreži odlučio obračunati s protivnicima upravo pozivajući se na svoja poznanstva s članovima kraljevske obitelji.

Pritom je krivo oslovio kraljicu Elizabethu II. i njezinog sina, princa Charlesa kojeg je nazvao je princom od Whalesa, umjesto od Walesa. Budući da na engleskom jeziku riječ "whales" znači kitovi, Charles je odjednom kao princ kitova preplavio društvene mreže.

Kada je jednom prilikom kritizirao NASA-u koja namjerava ponovno poslati astronaute na Mjesec do 2024. godine te je pozvao svemirsku agenciju da se umjesto toga usredotoči na "puno veće" pothvate poput odlaska na Mars, provalio je glupost.

"S obzirom na to koliko novca trošimo, NASA ne bi smjela govoriti o odlasku na Mjesec - To smo napravili prije 50 godina", napisao je predsjednik na Twitteru. "Trebali bi se usredotočiti na nešto puno veće od toga što sada radimo, uključujući Mars (kojega je Mjesec dio), obranu i znanost!"

To je bilo sasvim dovoljno da korisnici društvenih mreža internet zasipaju sprdnjom na račun Trumpove izjave da je Mjesec dio Marsa. Popis njegovih gafova, neobičnih izjava i čudnih gestikulacija zaista je podugačak, a u posljednje vrijeme Trump posebno briljira zbog svoje ideje o kupovini Grenlanda.

Čim je vijest o Trumpovom interesu za kupnju Grenlanda izašla u javnost, reakcije su počele pristizati sa svih strana. Neki su mu se jednostavno smijali, a neke je ozbiljno naljutio, pogotovo nakon što je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj je golemi zlatni Trump Tower na Grenlandu te napisao: "Obećavam da neću ovo napraviti Grenlandu".

 

Komentiraj članak

Komentari