Užarena spirala smrti

Pogledajte kako izgleda trenutak kada smrt preuzima tijelo (VIDEO)

U jezivom otkriću, znanstvenici su prvi put snimili kako smrt preuzima živi organizam. U priloženom videu možete vidjeti užarenu spiralu smrti koju su istraživači nazvali “nekrotička kaskada”

Eksperiment je u labaratorijskim uvjetima izveden na jednom crvu. Na snimcima napravljenim mikroskopom može se vidjeti da u trenutku njegovog umiranja tijelo emitira intenzivni, plavi sjaj, koji se širi cijelim tijelom.

Znanstvenici se nadaju kako će proučavanje ove “samrtne fluorescencije” omogućiti bolje razumijevanje smrti i kod drugih, većih živih organizama, uključujući i čovjeka.

Uglavnom, ono što je viđeno pod mikroskopom je tzv. kemijski trag smrti. Može se vidjeti kako ona putuje kroz tijelo šaljući kemijske signale od ćelije do ćelije, koje prestaju sa svojim funkcijama, odnosno odumiru.

Profesor David Gems, s Instituta za zdravo starenje na UCL-i, koji je vodio istraživanje, potvrdio je otkriće, navodeći kako su u suštini istraživači identificirali kemijski put samouništenja koji nastupa u trenutku smrti.

Možda najvažnija implikacija ovog otkrića za ljudsko zdravlje je u tome što dokazuje da je smrt mnogo kompliciraniji proces nego što se prije mislilo, odnosno da obuhvaća veći niz različitih procesa. To se posebno odnosi na ono što nazivamo “smrću od starosti”.

Komentiraj članak

Komentari