UŽAS

PODIJELIO NA FACEBOOKU VIDEO MASAKRA U CHRISTCHURCHU Dobio 21 mjesec zatvora

Novozelanđanin Philip Neville Arps (44) osuđen je na 21 mjesec zatvora jer je na Facebooku podijelio video krvoprolića u džamiji u Christchurchu, koji je 15. ožujka uživo prenosio ubojica. U mahnitom pohodu ubijena je 51 osoba. Ubrzo nakon napada sporni je video novozelandska vlast proglasila nepoželjnim, čime je njegovo posjedovanje postalo kaznenim djelom.

Tijekom izricanja presude sudac Stephen O’Driscoll napomenuo je kako je Arps govoreći o videu za portal RNZ rekao da je “impresivan”. “Vaša uvreda glorificira i ohrabruje masovno ubojstvo izvršeno pod izgovorom vjerske i rasne mržnje”, rekao je O’Driscoll, pritom dodajući kako je iz svih materijala koje posjeduje vidljivo da se Arps ne kaje, piše Telegram.hr.

Arpsov odvjetnik Anselm Williams rekao je da je njegov klijent podnio žalbu na tužbu tvrdeći da je kazna previše stroga. Inače, Arps posjeduje tvrtku za izolaciju pod nazivom Beneficial Insulation koja koristi nacistički logotip, piše CNN.

Brentonu Tarrantu, 28-godišnjaku koji je optužen za napad 15. ožujka, a koji tvrdi da nije kriv za 51 ubojstvo i 40 pokušaja ubojstva te terorizam, suditi bi se trebalo iduće godine. Inače, za distribuciju videa za koji je osuđen Arps optužene su još dvije osobe, jedna stara 16 godina i jedna od 18 godina.

Komentiraj članak

Komentari