PLENKOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO SUSJEDIMA: ‘Slovenija ne može unedogled blokirati Hrvatsku’

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da ako Slovenija odluči blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor da to neće moći činiti unedogled.

“Ne mogu unedogled blokirati, mi smo članica, imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći”, rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara može li Slovenija na dugo vremena zaustaviti hrvatski ulazak u schengenski prostora unutar kojeg nema graničnih kontrola, piše Net.hr.

Premijer Plenković, koji boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, razgovarao je s nizom najviših europskih dužnosnika. U četvrtak je razgovarao s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom. U petak se sastao s potpredsjednikom Komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom te finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.

Slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, koji je u budućoj Komisiji predložen za povjerenika za proračun, te sa sadašnjim povjerenikom za proračun i ljudske resurse Guentherom Oettingerom. Plenković u petak sudjeluje i na konferenciji “EU-Asia Connectivity Forum”, na kojem će se okupiti niz dužnosnika. U petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća. Plenković završava svoj posjet u subotu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Pozitivna ocjena Europske komisije za Hrvatsku

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo zbog jamstva predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da će Hrvatska dobiti sljedeći mjesec pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor, nakon čega slijedi politička rasprava u Vijeću EU-a. Nakon pozitivne ocjene Europske komisije proces odlučivanja se seli u Vijeće EU-a, gdje države članice moraju jednoglasno dati pristanak za ulazak u Schengen. Plenković je rekao da nije realno očekivati odluku za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.

“Ne očekujem bilo kakvu odluka za vrijeme našeg predsjedanja”, rekao je Plenković dodajući da nije realno da zemlja predsjedateljica stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja su na nju izravno odnosi. “Mi smatramo da smo ispunili kriterije, sada će se voditi politika rasprava, ali ne za našeg predsjedanja. Kriteriji za ulazak u Schengen su objektivni, mi smo ih ispunili i ako bude nekih političkih pitanja mi ćemo ih rješavati na Vijeću”, kazao je.

‘Komisija temeljito prati što ovo što mi radimo’

Dodao je da ne očekuje probleme od država koje se sada protive ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. Te dvije zemlje imaju pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija još od 2011. godine. Plenković je rekao da je s Dombrovskisom razgovorao o provedbi hrvatskog akcijskog plana za euro i pripreme za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

“Komisija temeljito prati što ovo što mi radimo, a radimo u rokovima koje smo zacrtali, tako da proces ide dobro”, rekao je Plenković te najavio da će u listopadu u Zagreb doći izaslanstvo Komisije koje prikuplja podatke u sklopu Europskog semestra. “O tim temama sam razgovorao s potpredsjednikom Dombrovskisom i Komisija pozitivno gleda na naše napore u reformama”, dodao je.

Vlada nastoji privući investitore u Vukovar

Hrvatska vlada nastoji u dogovoru s Europskom komisijom donijeti zakon koji bi mogao privući investitore u Vukovar i za to postoji visok stupanj razumijevanja u sadašnjoj Komisiji, a i kod buduće predsjednice Ursule von der Leyen, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Naša je intencija napraviti zakonski okvir koji bi uzeo u obzir specifičnosti grada, koji je bio razoren, sravnjen sa zemljom, koji je simbol Hrvatske, simbol Domovinskog rata, simbol žrtve i patnje”, rekao je premijer.

Hrvatska želi zakon koji bi joj omogućio određena odstupanja od pravila unutarnjeg tržišta, a koja bi mogla potaknuti investicije i razvoj toga  grada. Postoje i određeni primjeri iz ranije prakse na koje se Hrvatska poziva, a koji se na neki način mogu u nekim aspektima uspoređivati, kaže Plenković.

“Ima nekih situacija, čak i u kontekstu Njemačke. Malo smo kopali i našli smo neke primjere, iako ne baš iste, jer na sreću ostalih, oni nisu imali takvu situaciju kao mi”, rekao je.

Plenković ističe da je zakon o posebnom statusu Vukovara već spreman, ali ga ne želi staviti na dnevni red dok se ne dogovori s Komisijom.

“Na tome radimo, dijalog je intenzivan i imamo visok stupanj razumijevanja kod predsjednika Komisije Junckera, a senzibilizirana je i buduća predsjednica Komisija Ursula von der Leyen”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako ne očekuje problema s Komisijom zbog dokapitalizacije Croatie Airlinesa. “Neće biti problema, objasnili smo situaciju.”

Komentiraj članak

Komentari