PRVA DRAMSKA PREMIJERA

PLENKOVIĆ ODUŠEVLJEN HAMLETOM Tko je bio na domjenku prve dramske premijere 70. Dubrovačkih ljetnih igara (FOTO)

Tragedija "Hamlet" Williama Shakespearea, u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, kao prva dramska premijera u subotu je izvedena na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, na tvrđavi Lovrjenac, piše Dubrovački dnevnik.

Ova premijera okupila je poznata lica iz političkog i društvenog života među kojima su premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te brojni drugi.

- Mislim da je bilo jako dobro i čestitam Paolu Magelliju kao i cijeloj glumačkoj ekipi, a naročito gospodinu Maškoviću koji je prvi Dubrovčanin koji je odigrao Hamleta. Mislim da je on bio sjajan, a sve skupa je bilo dinamično i prošlo je u 'hipu'. Ovaj Hamlet je malo drugačiji od onih ranijih koje sam ovdje gledao, ali jako mi se svidio i preporučujem svima koji su u Gradu da ga pogledaju. Inače, ove sezone koliko sam shvatio cijele Igre su jako dobre i to je veliko zadovoljstvo za hrvatsku kulturu i turizam - kazao je premijer Pleković dodavši kako je Hamlet prepun egzistencijalnih pitanja.

Ovogodišnja produkcija "Hamleta" ukupno je četrnaesta u povijesti Igara, od čega je trinaest izvedeno na Lovrjencu, a jedna na otoku Lokrumu. 

Uz Frana Maškovića u ulozi danskog kraljevića Festivalski dramski ansambl čine: Milan Pleština u ulozi kralja, Nikša Butijer je Polonije, Horacija igra Ermin Bravo, Ivan Colarić je Laert, Enes Vejzović Rosencrantz, Guildenstern je Pjer Meničanin, Fortinbras je Ranko Zidarić, Hamletovu majku Gertrudu igra Nina Violić, Ofeliju Anđela Ramljak, a u ostalim ulogama glumaca, vojnika, grobara su: Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan. Glas duhu Hamletova oca dao je Miše Martinović.

Adaptaciju i dramaturgiju prema prijevodu Vladimira Gerića potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenograf je Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, glazbu potpisuje Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek i Marko Mijatović, dok je glumce mačevanju učio Lovro Buva. Asistenti autorskog tima su Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović, a inspicijent Roko Grbin.

Reprize su na programu sve do 31. srpnja i sve su izvedbe rasprodane.

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

Komentiraj članak

Komentari