Srbe ne treba plašiti 'Velika Albanija'

PLAN BIVŠEG ŠEFA CIA-E ZA BALKAN Srbija treba podržati stvaranje Velike Albanije, a za uzvrat bi dobila Republiku Srpsku i dio Makedonije

Tijekom 90-ih Steven Meyer je bio drugi čovjek CIA-e za područje Balkana. Bivši američki obavještajac danas predaje na Visokoj školi za nacionalnu sigurnost Daniel Morgan u Washingtonu, i dalje je, jasno, zainteresiran za ovo područje, a s vremena na vrijeme spreman je dati izjavu koja se, blago rečeno, može okarakterizirati šokantnom, prenosi 100posto.hr.

Recimo, njegova je teza da se granice na ovim prostorima trebaju prekrajati jer on 'nisu ništa sveto', iako upozorava da bi to - ukoliko se loše izvede – moglo završiti i s posljedicama. Jedan od kontraverznijih Meyerovih stavova jest i onaj da BiH 'postoji na papiru, ali je zapravo fikcija'.

Sada se opet oglasio, u beogradskom Telegrafu, putem kojeg je poručio da bi se Srbi trebali dogovoriti s Albancima oko Kosova. Odnosno, da bi se trebali odreći dijela Kosova, a zauzvrat tražiti ne samo Republiku Srpsku, koja je već uobičajena kompenzacijska mjera u toj trgovini, već i dio Makedonije!?

Ističe, u cijeloj priči Srbe ne bi trebalo zabrinuti stvaranja tzv. 'Velike Albanije'.

"Kako to može štetiti Srbiji? Srbija je mnogo jača, mnogo moćnija, mnogo važnija, ima bolju ekonomiju. To ne šteti Srbiji uopće. To čak može biti i prednost, ako Srbija kaže: 'OK. Mi podržavamo veliku Albaniju, ali i vi morate podržati veliku Srbiju'."

A u toj podijeli, osim BiH, račun bi se pravio i na račun Makedonije.

"Istočni dijelovi Makedonije... bilo bi teško da ti dijelovi zemlje ne postanu dijelovi velike Srbije. Predlagao sam nekakvu federaciju između Makedonije i Srbije. Da Makedonija ostane zasebna, ali da ima poseban odnos, posebnu federaciju, kao što je bilo između Srbije i Crne Gore", Meyerov je stav.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari