Sve je moguće

'PLAN B' Italija bi mogla odbaciti euro

Italija bi trebala imati "plan B" za izlazak iz eurozone budu li to zahtijevale gospodarske prilike, rekao je osnivač Pokreta 5 zvijezda koji sudjeluje u vlasti, što je uzdrmalo financijska tržišta.

Osnivač antisistemskog pokreta Beppe Grillo ne obnaša nikakvu dužnost u koalicijskoj vladi u kojoj Pokret sudjeluje s Ligom. No njegova bi izjava mogla potaknuti nove sumnje u vezi s talijanskim izlaskom iz eurozone.

"Morate imati plan B", rekao je Grillo u petak u razgovoru za Gzero Media, podružnicu kompanije za procjenu rizika Eurasia Group, prenosi Index.

Dodao je da zemlja još nije pripremila nikakav krizni plan i da bi Talijani na referendumu trebali odlučiti hoće li napustiti euro.

 

Premijer Giuseppe Conte i ministar gospodarstva Giovanni Tria izjavili su da vlada ne kani izvesti zemlju iz eurozone.

"Siguran sam da Njemačka i Francuska imaju plan B", rekao je Grillo, spomenuvši dva najveća gospodarstva eurozone. "Ne kažem da trebamo napustiti euro bez rasprave, ali trebamo dopustiti talijanskom narodu da odluči na referendumu".

Paolo Savona, ministar za europska pitanja, morao se odreći dužnosti ministra financija zbog izjava o nužnosti izrade takvog plana.

Grillo je i dalje utjecajan, ali ima malu ulogu u svakodnevnom vođenju Pokreta 5 zvijezda.

Komentiraj članak

Komentari