AKTUALNO

PITANJE ŽARKOVICE I NOVOG AZILA: Novinari izbombardirali pitanjima Kunicu i Raguža, Sambrailo čekala ispred Gradske vijećnice

Puno pitanja, a malo odgovora na konferenciji za medije koju su organizirali dogradonačelnik Željko Raguž i direktor Sanitata Vedran Kunica na temu Poticaj za udomljavanje pasa i provedba Odluke o držanju kućnih ljubimaca. Ispred Gradske vijećnice bila je i Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja kojoj ulaz nije bio dopušten. Novinari su očekivano, izbombardirali pitanjima Kunicu i Raguža u vezi novog azila, ali i dosadašnjeg stanja na Žarkovici.

- Grad je sve ove godine podržavao rad azila iako su se na Žarkovici nalazili psi od Prevlake do Neretve koji su bez ikakvih sankcija dovođeni, ali i bez ijedne kune od ostalih općina. U siječnju kreće gradnja novog azila, osigurana su nova sredstva i ispunjeni svi standardi propisani zakonom. Odabran je izvođač radova. Paralelno tražimo lokaciju izvan grada koja bi bila trajni azil. Azil na Žarkovici je nelegalan. Bitno je napomenuti da životinje ne premješta Grad ni Sanitat, već se premješta po nalogu Veterinarske inspekcije. Svi oni koji su pravi ljubitelji životinja trebali bi skrbiti o tome nalazi li se životinja u adekvatnim uvjetima - kazao je dogradonačelnik Raguž.

Istaknuo je kako Grad Dubrovnik više neće tolerirati nemarne vlasnike pasa.

- Psi su vršili nuždu, bili su bez povodca na svim mjestima gdje nisu trebali biti i nismo se strogo toga držali i naplaćivali kazne, ali početkom godine će Komunalni odjel s veterinarom kojeg ćemo uzeti paziti o tome svemu i naplaćivati kazne nemarnim vlasnicima - dodao je Raguž.

Direktor Sanitata Vedran Kunica istaknuo je kako su zahvalni Društvu za zaštitu životinja, no to isto Društvo je osnovano od manjeg broja građana i nije pod kontrolom Grada.

- Grad nije suoosnivač niti kontrolira što Društvo za zaštitu životinja radi. Mi ne znamo o kojem broju prikupljenih životinja se radi. Grad se našao u situaciji za koju nije imao izbora, nego postupiti tako da osigura potrebno za egzistenciju životinja. Financijski podaci kažu da je samo u prošloj godini 600 tisuća kuna utrošeno na skrb životinja, više od 3 milijuna kuna na hranu, a ukupni trošak je viši od 4 milijuna kuna samo za proteklih pet godina - kazao je Kunica, istaknuvši kako je sklonište nametnuto prema volji pojedinaca. Kazao je kako u medijima ima puno laži i obmana u vidu eutanazije životinja.

- Ne znam zašto se to radi i baca ljaga na svoj Grad. Naime, Grad je za 2015. namijenio milijun i pol kuna za izgradnju novog skloništa. No, zbog neizglasanog proračuna javna nabava se nije mogla provesti sredinom nego tek krajem 2015. godine. Očekujemo da će uvođenje u radove biti idućih desetak dana. Izvođač ima 120 dana da bi dovršio sklonište, a nakon toga slijedi registracija skloništa od strane Veterinarske inspekcije odnosno Ministarstva - kazao je Kunica.

Kunica je dodao kako je predviđeno  700 tisuća kuna u ovom proračunu za zbrinjavanje životinja, a dio će biti usmjeren za subvencije. Subvencioniranje će provoditi Sanitat na način da će potpisati ugovore s veterinarskim ambulantama. Građani koji udome životinje do godine dana će moći ostvariti besplatno liječenje i cijepljenje, ali i dio hrane. Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje životinja, a posebno one koji su se protivili prebacivanju životinja u normalne azile da udome životinje - kazao je Kunica.

PITANJA koja je Anica Sambrailo pripremila za dogradonačelnika Željka Raguža i direktora Sanitata. Obzirom kako joj nisu dopustili prisustvovanje konferenciji za medije, pitanja je podijelila okupljenim novinarima.

1.Zašto niste ispoštovali identična rješenja iz 2009. i 2012. godine kojima se Grad obvezuje  baš kao i 2015. godine riješiti komunalni  i humani problem   zbrinjavanja napuštenih životinja, iako su 2012. godine baš kao i sada bili u potpunosti ispunjeni svi uvjeti. Odnosno zašto, nije zatražena odgoda od godinu dana što je sukladno zakonu  bilo moguće zatražiti, nego su se poduzele nezakonite, nehumane i necivilizirane mjere, a u međuvremenu ste potpisali ugovor s izvođačem koji će u dvije faze graditi sklonište dovoljnog kapaciteta za sve životinje?

2. Gradsko vijeće je 2010. godine donijelo odluku o potpomaganju  svih udomitelja životinja s 500 kuna poticaja u veterinarskim ambulantama. Zašto odluka nije ispoštovana odnosno zašto se sad ponovno kao nešto novo  najavljuje odluka iz 2010. godine?

3. Obzirom da nije prijetila nikakva opasnost za ljude i životinje temeljem čijeg naloga se angažirala policija, zašto nije bila nadložna veterinarska inspekcija, zašto nije dostavljen nalog, zašto nije dostavljen zapisnik nakon nasilne krađe, zašto je Sandra uhićena i skinuta do gola u policiji, zašto su životinje odvedene trajektom kako bi se izbjegla granica i to bez dokumentacije koja se nalazi kod nas, zašto sam dobila prekršajni nalog da platim pet tisuća kuna zato što su se građani okupili ispred Gradske vijećnice u znak podrške društvu?

4. Zašto do danas Društvo kao treća ugovorna strana nikad nije zaprimilo nikakav ugovor, aneks ugovora i slično? 

Komentiraj članak

Komentari