DER STANDARD

PIŠU AUSTRIJANCI 'Dva hrvatska ministra idu na ustaško okupljanje u Bleiburgu'

Austrijski list Der Standard objavio je članak pod naslovom "Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje na Bleiburgu". List tvrdi da premijer Andrej Plenković neće doći na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Europske pučke stranke za europske izbore, a neće se pojaviti niti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona će poslati svog izaslanika na skup kojeg nazivaju "okupljanjem fašista".

Naveli su da će doći ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved te da je skup pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora. Podsjetili su i da je njegov predsjednik Gordan Jandroković već posjetio Bleiburg. 

- Tisuće Hrvata svake godine na Bleiburgu obilježavaju ubijanje tisuća ustaških vojnika na kraju Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitleru vazalske NDH su pobjegli u Austriju, no tamo su ih britanske snage vratili komunističkoj Jugoslaviji, koja je pogubila svoje ratne protivnike - piše Der Standard i ističe da je biskupija Gurk-Klagenfurt povukla odobrenje za održavanje vjerske komemoracije jer se godinama koristio "za slavljenje ustaške države". 

Austrijski list podsjeća i da su lokalne vlasti ignorirale stručno vještačenje profesora ustavnog prava Heinza Mayera, koje su od njega same naručile, a u kojemu on zaključuje da postoji ustavna obaveza da se skupa na Bleiburgu zabrani. 

Podsjetimo, komemoracija koja će se održati u subotu bit će jedna od najjače čuvanih. Osim 450 pripadnika austrijske policije, u pripremi je i policijski helikopter, specijalci Kobre, protueksplozivni tim te djelatnici za borbu protiv terorizma.

Od 1. ožujka je u Austriji na snazi zakon prema kojem se obilježja NDH izjednačavaju s obilježjima ISIL-a ili Al'Qaide, a kazna za onoga tko ističe takve simbole je od 4000 eura pa preko 10.000 eura. 

Komentiraj članak

Komentari