Građani zabrinuti

PISMO MINISTRU Uklonite antene iz Šipčina i ostalih predjela Grada!

Jadranka Šimunović, predsjednica Zelenog foruma, uputila je otvorenu prosvjednu notu ministru Ivanu Vrdoljaku koju prenosimo u integralnom obliku:

Posljednjih dana ponovo smo zasuti brojnim ogorčenim i zabrintim ( za svoje zdravlje i svoje djece) pozivima naših sugrađana na našu zelenu liniju Eko-Fon, ponajviše s područja Šipčina ili točnije na dispečer zgradi Hep-a gdje su im pred gotovo spavaćim sobama postavljene ni manje ni više u posljednjih par godina nego 22 mobitelne antene (uključujući i 3 bazne stanice). Nije li to prestrašno gosp.Ministre Vrdoljak.


Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja RH 20.10.2011. donijelo odluku o uklanjanju spornih antena one nažalost još uvijek stoje na zgradi Hep-a u Šipčinama.

Po nalogu građevinske inspekcije DNž, GSM, operateri su trebali do 19.12.2011.ukloniti sve sporne bazne stanice, zgrade,međutim to se nije dogodilo. One još stoje, prijete, zrače! Po svemu se može zaključiti da se daje vremena GSM operaterima da u međuvremenu ishode dozvole, što je zaista neshvatljivo što se čini! Naši sugrađani s područja Šipčina traže hitno skidanje spornih 22 antene (uključujući i 3 bazne stanice) upozoravaju na brojne studije o neionizirajućim zračenjima i njihovim štetnim posljedicama na okolno stanovništvo te europske znanstvene studije u kojima se navodi da elektromagnetska polja mogu oštetiti DNK. Posebno se pozivaju na one provedene u Njemačkoj, a koje su imale zadatak da se utvrdi postoji li veza između nastanka karcinoma i blizine baznih stanica.

Njemačka je studija dokazala da je pojava malignih tumora proporcionalna blizini mjesta življenja i bazne stanice. Unutar zone od 400 metara oko baznih stanica stanovnici obolijevaju osam godina ranije nego oni u udaljenijim zonama i u pet godina imali su trostruko veći rizik da obole od malignih bolesti u odnosu na udaljenije stanovnike.

Već godinama naše ekološke udruge apeliraju, dijele gnjev i ljutnju naših sugrađana s predjela Šipčina,a isto tako i s predjela Mokošice, Gornjeg Obuljena zatim predjela Ilijine Glavice (zgrade T-coma), poslovnog dijela Gruža (PgM Raguza), s predjela Sv. Jakova (Rezervat Lokrum) gdje se ukupno nalazi preko 30 mobitel antena i 7 baznih stanica.          

Ovakvim mobitelodašiljačima i baznim stanicama kao što vidite nije mjesto u naseljima i Rezervatu Lokrum, stoga molimo učinite sve da se čim prije sve uklone kako bi zaštitli i očuvali zdravlje svih nas stanovnika Dubrovnika i okolice.
                  


Komentiraj članak

Komentari