Znakovi pored (auto)puta

PETAR MIŠO MIHOČEVIĆ: Čuj ti Sveti Vlaho!

Znaš li što, Sveti Vlaho? Hoćeš ti opet počet nešto činit ili ću ti morat u Getaldusa nabavit oćale, ima bit da ti je okračala vista, jerbo si gore na visoku? I još smo ti za po noći sve iluminali. A bogareti, svaki dan gledaš i sve dobro vidiš, znam te ja. Bit će da smo te ispremorili stalnim kukanjima, jer smo od stoljeća desetog svako malo u nekoj neprilici, pa ti se više i ne da?

Čuvao si nas jer si razumio da smo mi jedan dragi mali narod koji ne zna odakle je, koji ne zna činit zlo, osim samome sebi. Pa si nam jednako, eto već više od tisuću ljeta, na pomoći. A zadnje što si nam pomog'o, da znaš, zadnje je tvoje čudotvorstvo kad si, da nitko ne vidi, neutralizirao četničke zapaljive granate koje samo tvojim marom nisu zapalile naš Lokrum. A tko drugi? Jest, dolazile su s istoka, baš od tamo prema kuda si gledao sa zida od Revelina nekoliko stoljeća, ispod tebe je pisalo 'Saepe saevi...' itd. Sjećaš li se? Bit će da ti znaš kamo su te s Revelina premjestili.

Koliko si nam samo vrijedio iza svih onih potresa, od kuge nas čuvao, koliko si nam svjetla davao u ono doba mraka od pedeset godina, kad su te s Revelina skinuli, ali se nisu usudili ukinuti tvoju festu... moj Sveti Vlaho!

Onda nam se upalilo svjetlo, progledali smo koliko smo mogli, i nakon malo manje od dva stoljeća ti si nam opet postao zaštitnik, parac, pa smo učinili novu vlast i napravili da himna tebi bude himna cijeloga Grada.

Jest da je u toj prvoj vlasti, i danas se zove Gradsko vijeće, jedva njih par znalo ijednu riječ od tvoje himne, ali su se u tebe zakljinjali, i ti si im opraštao.

Znam ti jednoga koji je mislio da je naša Katedrala tvoja crkva, vjerovao ti meni ili ne. Ali nećemo mu zamjerit, on nije doš'o u naš Grad radi vjere, nego zato jer je znao kako se pošteno i vješto gradom upravlja. Govorio je da ga je to naučila none dok joj je pomagao čuvat ovce. A ima li poštenijeg čovjeka od običnog pastira, Sveti moj Vlaho? Nema, znam. 

I sad ovo što smo opet u granicama naše dične Republike, samo ne smijemo reć'? Kad bi nam barem ti rekao koju pametnu ili, ako bi mogao kako do Zagreba da im, kako to vjekovima nama činiš, prosvijetliš pamet? Molim te, Sveti Vlaho, ima ti Croatia Airlines s popustom od neki dan, tebi je lako dobit potvrdu.

I molim te, kad uhvatiš pet minuta, učini da naš cijeli Grad postane jedan restoran, da nema ulice ni uličice gdje putnik dobronamjernik ne može odmoriti svoje umorne noge.

Pa ti znaš koliko smo odvazda u svijetu po gostoprimstvu poznati.  Ja mislim da je to puno važnije nego da pjani glumci i njarnjasi čine predstave, skidaju se goli i svašta.

Siguran sam da se slažeš, dragi moj Sveti Vlaho. Još pogotovo u zadnje doba, kad je sve postalo pošteno, sve ti je moj Sveti Vlaho sad fiskalizirano.

Eto. Živio mi, Sveti moj Vlaho. Pamet im prosvijetli, most nam sagradi, nauči ih tvoju himnu da i ove godine ne zijevaju kad se bude pjevala. Nije lijepo za viđet.

 

p.s. a propos fiskalizacije – je li da bi ti platio porez da si na nekom drugom mjestu?

Komentiraj članak

Komentari