Znakovi pored (auto)puta

Petar Mišo Mihočevič: Agentura

ŽiviJofejsbuk! Svašta čitaš, vidiš, nasmiješ se, ne vjeruješ što čitaš, učiš gramatiku i pravopis (kao npr. 'živijofejs', 'sritan majćin Dan' i sl.), razočaraš se u pojedince, nerijetko u cijeli narod. Učiš, naravno, o svojoj domovini iz ukupnog života, saznaš svašta, informiraš se o, vjerojatno nepotpunom, popisu javnih institucija, kuća, agencija, zavoda, vijeća, povjerenstava, agentura... Beijing ima od koga učiti!

Od nekoliko stotina, dajte mi malo pomozite, pod uvjetom da ste za njih uopće čuli, a pogotovo ako ste negdje o njima i pročitali, što rade na primjer:
Agencija za investicije i konkurentnost,

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu,

Državni zavod za nuklearnu sigurnost,

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja
(sic!),
Agencija za prometnu infrastrukturu,

Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi
(majko Božja)
Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom
(wft??),
Agencija za zaštitu osobnih podataka..
.
... onda jedno pet-šest agencija koje se bave poljoprivredom, pa, ako sam dobro nabrojio, 28 saborskih odbora!
Državni ured za Hrvate izvan RH
(je li to onaj od dobrodošlice ili je to drugih minimalno 30 zaposlenih??).
Nacionalni odbor za razvoj volonterstva,

Nacionalno povjerenstvo za olakšice
(valjda za Sanadere, Vidoševiće i dr.).
Zatim meni možda najdraži: Odbor za državnu službu. Guglao sam, nisam mogao naći neki poslovnik u kojem bih očekivao definiranje potrebnih rodbinskih kvaliteta, pa...
Odbor za standarde financijskog izvješćivanja,

onda, kad ste već zaboravili, dođe Savjet za Hrvate izvan RH (koji valjda savjetuje Državni ured za te iste Hrvate kojima državnu dobrodošlicu po zakonu smije zaželiti samo onaj treći, ured za dobrodošlicu...???)

Pa onda za manje više sve što sam naveo, samo u obliku Savjeta ili Vijeća, po jedno četiri-pet komada. Kao čovjeka s mora ganula me spoznaja o postojanju, please: 'Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru'.

Za one koji često lete sa Kroejšaearlajns, neka znaju da se za zračni prostor brinu dva, tri nacionalna povjerenstva i nekolike državne agencije. Pretpostavljam da se o tome brine i odnosno Ministarstvo, ili...?

Povjerenstava ima toliko da mislim da ću povraćati. A onda još ima i jedno dvadesetak nacionalnih, vladinih i predsjednikovih Vijeća (kao npr. njegovo Vijeće za socijalnu pravdu).

Ukupno popis od 14 stranica, srednji prored. Da je tih 14 stranica krnje,  dokazuje i to da nisam pronašao ONU agenciju koja je u više navrata bila Miss Facebooka (za provjeru povjerenstva za vijeće za provođenje primjene propisa za provjeru provjere ureda povjerenstva za primjenjivanje pozitivnih zakonskih propisa u povjerenstvima za provjeru... ili nešto tako jednostavno i lako razumljivo).

Treba dodati i sve županijske slične odnosne urede, agencije, ministarstva... mila majko.

Nije čudo da nam u računima za vodu i struju stoje doprinosi za preminule ukućane, skrivene misli, neiskorištene prilike, koje smo trebali iskoristiti i iz ove papazjanije pobjeći glavom bez obzira.

p.s. Hrvatska jebena stranka ima oko 4.250.000 neviđeno jebenih članova. Ostali su na popisima na onih 14 stranica. Pardon my Facebook.

Komentiraj članak

Komentari