Narodni lijekovi

Pelin je lijek, ali ponekad i otrov: U ovim situacijama ga ne smijete uzimati!

Pelin je bio prvi izbor naših predaka za želučane i crijevne tegobe, grčeve u želucu i kronični zatvor.

Upotrebljavali su ga i za bolesti krvi, a omiljeno im je geslo bilo "pelin najbolje čisti krv".

U domaćoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje upala, groznice, proljetnog umora, artritisa, gihta, bolesne žuči, masne jetre, bubrega, dijabetesa, depresije, nesanice i drugih bolesti. Pelin se koristi za otvaranje apetita, ali i kao začin.

Korijen pelina je također ljekovit i pripravlja se kao prašak. U narodnoj su medicini poznata pelinova vina te pelinovo ulje (Oleum Absinthii), tinktura i ekstrakt pelina. Vrlo je bitno pridržavati se propisanih doza ikonzumirati pelin u određeno vrijeme jer sadrži tvar tujon koja djeluje toksično na mišićno-živčani sustav, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava...

U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti pripravci s pelinom, od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama ( prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu). To je biljka koju su naše bake obvezno imale u vrtu, piše večernjak.

Čaj od pelina za želudac

Šalicom kupiće vode prelijte jednu čajnu žlicu pelina i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Tada procijenite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najdulje tjedan dana. Napravite pauzu od sedam dana te, ako još imate želučanih i drugih tegoba, nastavite uzimati.

Protiv groznice

Pelin je narodni lijek koji se koristi i u liječenju gihta, groznice, a narod ga je stoljećima upotrebljavao i kao sredstvo za ublažavanje nesanice.

Kad se pelin ne smije uzimati

Da ne napravi više štete nego koristi, dobro je znati kada se pelin ne smije uzimati:

- Za vrijeme trudnoće

- Ako postoji opasnost od moždanog udara

- Kod oštećenja želuca i unutarnjih organa

- Istodobno s uzimanjem preparata od željeza

- Dulje od 7 dana

- Kod težih bolesti bez savjeta s liječnikom

Komentiraj članak

Komentari