Provjerili smo

PDV JE PAO, A CIJENE? Trgovci tvrde da su snizili cijene namirnica u dubrovačkim butigama, slažete li se?

Stopa PDV-a na meso, ribu, voće, povrće, jaja, pelene i druge potrebne namirnice gotovo je dva puta manja, s 25 posto pala je na 13 posto.

Ta mjera stupila je na snagu od 1. siječnja 2019., a pitali smo je li se to odrazilo na cijene trgovačkih lanaca koji posluju u Dubrovniku i okolici.

Iz Tommyja su odgovorili kako su snizili maloprodajne cijene svih proizvoda kod kojih je odlukom Vlade RH snižena stopa PDV-a, najmanje za postotak smanjenja stope poreza.

"Radi se o velikom broju proizvoda. Nama je svakako u interesu da proizvodi budu cjenovno konkurentniji i da potrošači osjete pozitivne efekte novih poreznih mjera, i u tom procesu ćemo dati naš maksimalni doprinos. Kupci Tommy-ja su već prvog radnog dana u ovoj godini kupovali brojne proizvode po povoljnijim cijenama," odgovorili su nam iz Tommyja.

Iz Lidl-a tvrde kako su snizili cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća te dječjih pelena mjesec dana prije stupanja na snagu porezne reforme.

"Dakle, još od 1.12.2018. godine, snižene su cijene svih navedenih proizvoda iz redovne ponude u pojedinoj kategoriji. Svi proizvodi kojima je Lidl snizio cijenu na policama su označeni posebnom oznakom „Lidl cijena“. Ovo snižavanje cijena vrijedi u svim Lidlovim trgovinama diljem zemlje (njih 96), pa tako i onima na dubrovačkom području," odgovorili su iz Lidla.

Osim toga, poslali su i cijene prije i nakon sniženja od kojih smo izdvojili nekoliko.

Tvrde kako je svježe pile cijelo kilogram koštalo 21.79 kuna, a sniženo je na 19.67 kuna,  svježa orada očišćena kilogram prodavala se po cijeni od 96.76 kuna, a nova cijena iznosi 87.47 kuna, pelene Pampers veličina 3 veliko pakiranje koštale su 84.99 dok danas iznose 76.83 kuna.

Iz Konzuma nam nisu odgovorili na upit, no na njihovim stranicama oglasili su katalog s početka siječnja s nazivom 'Niže cijene niži PDV', ali nije poznato odnosi li se to na samo određeni period ili je trajno smanjenje cijena. 

"U Konzumu od Nove godine oko 2000 artikala ima nižu redovnu cijenu. Pritom je Konzum na svoje kupce prenio cjelokupan iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a ," izjavio je Ivan Širanović iz Odjela komunikacija ovog trgovačkog lanca za Šibenski list.

Iz ostalih trgovačkih lanaca nisu nam odgovorili. Vlada nema mehanizme kojima može prisiliti trgovce da smanje cijene namirnica, na koje će se uračunati manja stopa, no zbog konkurentnosti možda će ih većina u konačnici i sniziti.

Komentiraj članak

Komentari