RECEPT DANA

Paradižot: Recept od samo 4 sastojka za koji vam ne treba ni pećnica

Dostojna zamjena za sladoled je desert za koji su potrebna tek četiri sastojka. Paradižot odnosno šnenokle je recept poznat diljem svijeta. Englezi ga zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). Ova jednostavna i ukusna slastica idealna je za vruće ljetne dane kada nam je pećnica najgori 'neprijatelj'.

Sastojci:

3 žutanjka
4 žlice šećera
1/ 2 litre mlijeka
1 vanilin šećer
5 bjelanjaka
petit beurre keks



Priprema:

1. Žutanjke s šećerom izmiksajte do guste smjese, mlijeko stavite u lonac s 2 žlice šećera u koje ste dodali vanilin šećer. Pustite mlijeko za zavrije.

2. Napravite snijeg od bjelanjaka, keks izlomite u veliku staklenu posudu.

3. Žlicom odvajate snijeg od bjelanjaka i nakratko stavljajte u uzavrelo mlijeko, kuglice od snijega nakon minute okrenite na drugu stranu dok ne povećaju volumen i odmah ih slažite na kekse.

4. Smjesu žutanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne. Prelijte preko kuglica od snijega i stavite u hladnjak na 3 sata da se sve hladi.

5. Na kraju pospite po želji naribanom čokoladom i za intenzivniji okus dodajte par kapi ruma. Uživajte u ovoj jednostavnoj slastici koja je dostojna zamjena čak i obožavanom sladoledu!

Komentiraj članak

Komentari