Papa Franjo: 'Čast mi je što me Amerikanci napadaju'

Na svojim putovanjima papa Franjo uvijek pozdravi sve novinare koji putuju s njim, pa je tako bilo i sada na putovanju u Mozambik. Kad je papa došao do Nicolasa Senezea, novinara francuskog lista La Croix, dogodila se vijest dana iz Vatikana, javlja Express.

Seneze je papi darovao svoju knjigu "Kako je Amerika htjela promijeniti papu", o žestokim napadima ultrakonzervativnih katoličkih krugova, a papina reakcija dugo će se prepričavati. "Čast mi je što me Amerikanci napadaju", kazao je novinaru.
Kako mu je rekao Seneze, namjera mu je bila objasniti korijene "američkog suprotstavljanja Argentini". Papa Franjo je na to rekao, zafrkavajući se dok je dodavao darovanu knjigu jednom od svojih pomoćnika: "Ovo će biti bomba." Glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni naknadno je komentirao Papinu izjavu: "U jednom neformalnom kontekstu, Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, posebno ako dolaze od utjecajnih mislioca i, u ovom slučaju, iz velike zemlje." Papa Franjo svojim je komentarom mislio na krugove ultrakonzervativnih ekstremno desnih katolika iz SAD-a koji su posebno posljednjih godinu dana u nekoliko navrata uložili veliki trud, sredstva i utjecaj kojim raspolažu kako bi barem oslabili papinu poziciju.

U travnju ove godine, primjerice, u javnost je procurilo da je Steve Bannon, čovjek koji je Donalda Trumpa provukao kroz kampanju i neko vrijeme mu kao predsjedniku bio glavni strateg, čak savjetovao odnedavno bivšem talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju da napadne papu oko pitanja imigranata. Dogodilo se to tijekom sastanka u Washingtonu još u travnju 2016. Bannon je Trumpovu kampanju preuzeo nekoliko mjeseci poslije tog sastanka, ali je očito već tada imao jasno posložene ambicije u vezi toga čime će se baviti narednih godina. 

Salvini je tada još uvijek bio tek predsjednik desničarske, nacionalističke, anti-EU i antimigracijske stranke Lega Nord i kad se susreo s Bannonom, ovaj mu je predložio da otvoreno napadne papu Franju zato što se zalaže za human odnos prema useljenicima u Italiju. Bannon je Salviniju govorio da papu Franju treba smatrati političkim neprijateljem, a činjenica je da je nakon sastanka Salvini postao nešto otvoreniji protivnik Pape. "Papa kaže da migranti nisu opasni. Ma, kakva glupost", objavio je Salvini na Twitteru već u svibnju 2016. godine.

Više pročitajte OVDJE.


Komentiraj članak

Komentari