Glasovanje

PALA ODLUKA U SABORU Blaženka Divjak ostaje ministrica

Neposredno prije glasanja, predsjednik SDP-a je tražio stanku, a Mostovac je izravno bocnuo HDZ-ovce

Neposredno prije glasanja o povjerenju stanku je tražio Bernardić, i pritom saso kritike na račun reforme obrazovanja.  Stanku je tražio i Most, a  zastupnik Marko Sladoljev pritom je izravno prozvao HDZ-ovce koji su bili nezadovoljni koalicijom s HNS-om da odu u WC i dobro se zapitaju kako će glasati, piše net.hr

I zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović tražio je stranku pritom izravno govoreći kako je “Andrej Plenković vjerojatno dovoljno pragmatičan” da je tražio od svojih partnera “u hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji” da glasaju za opoziv Divjak  kako bi izazvao prijevremene izbore “na kojima će sam krojiti liste” .

Nakon stanke, zastupnici su glasali o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministrici obrazovanja. Za prijedlog je glasalo nešto više od 55 zastupnika, a protiv je bilo 77 zastupnika. Zastupnik Kirin je odmah po glasanju rekao da je krivo glasao, dakle Plenković (i dalje) ima većinu od 78 ruku u saboru.  Jedan zastupnik je bio suzdržan.

Rasprava o sudbini ministrice obrazovanja potrajala je do sitnih noćnih sati četvrtka, a ranije tijekom nje je premijer Plenković rekao kako će ustrajati na obrazovnoj reformi.

U petak, na red je došla  rasprava o Prijedlogu zakona o Centru za posebno skrbništvo kojim se uređuje se status, djelatnost i ustrojstvo Centra kao javne ustanove kojoj je osnivač Republika Hrvatska  a  u 13:30 i glasanje o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i ona o opozivu ministrice Blaženke Divjak.

Premijer se hvalilo povećajem proračuna za obrazovanje

Premjer Andrej Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan s 13,8 na 18,6 milijardi kuna, odnosno za 35 posto, te je uvedeno 40 novih kurikula. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

Ministrica Blaženka Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav, a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. Podsjetila je na zatečeno stanje pri preuzimanju dužnosti rekavši kako je zatekla strategiju i nedovršene kurikule bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije bila ni započeta. Govoreći u ime predlagatelja Sabina Glasovac (SDP) ocijenila je pak kako ministrica Divjak mora otići jer su se učitelji i nastavnici za svoja prava morali izboriti najduljim štrajkom do sada, a učenici sada zbog nečije bahatosti i ignorancije moraju nadoknaditi izgubljene dane nastave. Miro Bulj najavio je kako će Most podržati oporbeni prijedlog za glasovanje o povjerenju ministrici Divjak iako nije njegov potpisnik jer ministrica nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Komentiraj članak

Komentari