VREMENSKA PROGNOZA

Paklene vrućine traju, ali brzo stižu pljuskovi, grmljavina i naglo zahlađenje

Iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje u ovom dijelu godine, diljem se Hrvatske nastavlja do ponedjeljka, u većini mjesta uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Naravno, i uz daljnji porast broja toplih noći i vrućih dana - barem djelomice sunčanih, uz rijetke pljuskove, piše Zoran Vakula za HRT.

Već od utorka će se vrijeme u mnogim krajevima stubokom promijeniti - najmanje na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje su vrući dani mogući i u sljedećem tjednu, ali ipak manje vrući i sparni nego u ovome. Ponegdje će se vjerojatno zadržati i suho. No u sjevernijim će krajevima biti često kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, pa i olujnih nevremena, a i osjetnog pada temperature te prolazno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na sjevernom dijelu Jadrana bure, podno Velebita vjerojatno i olujne.

Petak - većinom vruće, ponegdje mogući pljuskovi

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice i danju vruće s temperaturom i do 33°C, a najnižom jutarnjom oko 17°C. Vjetar uglavnom slab sjeverni sjeveroistočni.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, a u noći i ujutro uz više oblaka mjestimice može biti kiše i grmljavine, ponajprije u najzapadnijim područjima. Najviša dnevna temperatura od 29 do 32°C, ali zbog slabog do umjerenog sjeveroistočnog vjetra danju bi trebalo biti manje sparno nego u četvrtak.

Najveća je vjerojatnost razvoja oblaka i lokalnih pljuskova i grmljavine u Gorskome kotaru te u Istri i na riječkom području, gdje će biti djelomice sunčano. Drugdje na zapadu Hrvatske prevladavat će sunčano. Zapuhat će umjerena, podno Velebita do jaka bura, uz umjereno valovito more, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Vrlo toplo i vruće.

 

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, ali u unutrašnjosti je poslijepodne moguć razvoj oblaka praćen lokalnim pljuskom. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a na sjeveru bura. More uglavnom malo valovito. Najviša temperatura od 31 do 34°C, a noć topla, mnogima i neugodna.

Još toplija i neugodnija noć od prošle bit će i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. A uglavnom slab sjeverozapadnjak malo će moći ublažiti dnevnu vrućinu, bolje će to činiti malo valovito more temperature i do 27°C.

Do ponedjeljka većinom vruće i suho, a zatim...

Na kopnu će razdoblje uglavnom suhog, vrućeg i sparnog vremena, mnogima teško podnošljivog, završiti s početkom idućeg tjedna, kada sjeverni vjetar donosi osjetno osvježenje. Na zapadu će se dnevna temperatura najvjerojatnije sniziti i za više od 10°C, a ponajprije će u tim krajevima biti kiše, u ponedjeljak moguće i izraženijih pljuskova.

Na Jadranu će i tijekom vikenda prevladavati sunčano i iznadprosječno vruće, a u ponedjeljak stiže promjena vremena - najprije i izraženije na sjeverni Jadran, gdje će biti pljuskova i grmljavine, moguće i jačih nevera. Zapuhat će jaka, podno Velebita i olujna bura te će osjetno osvježiti. Zatim će bure biti i na srednjem i južnom Jadranu, gdje su vrući dani mogući i u sljedećem tjednu, a ponegdje će se vjerojatno zadržati i suho vrijeme.

 

Komentiraj članak

Komentari