Iznenađeni?

Ovo je najpopularnije žensko ime na svijetu!

Roditelji u posljednje vrijeme djeci daju sve neobičnija imena pa je pravo iznenađenje vijest da je ime Sofija najpopularnije na svijetu.

Laura Wattenberg istraživala je imena u 49 različitih zemalja, nakon čega je došla do zaključka da su Sofija i slična imena najpopularnija u devet svjetskih zemalja, a druga po popularnosti u drugih 20 država.

U čak dvije trećine svjetskih zemalja, ovo ime je u top 25 najpopularnijih imena za djevojčice.Wattenberg objašnjava da pod imenima sličnim Sofija, misli na varijacije ovog imena u različitim zemljama – Sofi, Sofia, ponegdje čak i Zofija…Ovo ime je popularno u različitim zemljama, drugačijim kulturama, a zašto svijet toliko voli Sofiju, ne znamo.

Možda je tome malo doprinijele i Sofija Vergara, a možda je razlog za to što se lako izgovara na različitim jezicima. Inače, Sofija na grčkom znači mudrost, te je upravo to lijepo značenje riječi vjerojatno još jedan od razlog za popularnost imena.“Potpuno me je oduševilo to što je ovo ime popularno u zemljama u kojima se govore različiti jezici. To valjda nešto govori o načinu na koji se kultura danas prenosi,” rekla je Laura Wettenberg.

Komentiraj članak

Komentari