Je li vaš ljubimac na popisu?

Ovo je 10 najpopularnijih pasmina u 2019. godini prema Google tražilici

Svake su godine druge pasmine pasa popularne, no jedna je pasmina uvijek na listi. Ovo je popis 10 najtraženijih pasmina prema Google tražilici i krećemo od 10. mjesta prema prvom.

10. Engleski koker španijel

Engleski koker španijel je srčan, energičan, radostan i nježan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan s djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanja. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i s puno poštovanja izvršava zadane naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje, prenosi Index.

Nježne su i privržene naravi, pune života i poleta, dobrih reakcija i otmjenog kretanja. Sa stajališta zdravlja, skloni su infekciji ušiju, problemima s očima (katarakt, glaukom,...), raznovrsnim kožnim poremećajima i problemima s bubrezima.

9. Pirinejski planinski pas

Odličan je čuvar i vrlo je mirnog temperamenta. Pirinejac nije pas koji puno laje, osim ako se u blizini ne nalazi neki stranac (čovjek ili životinja), a tada postaje žestoko spreman za obranu svojeg imanja.

Odlično raspoznaje domaće životinje od životinja „napadača“, kao i svoje ukućane od susjeda i stranaca. Dobro se slaže i s mačkama. Prema drugim psima, posebice mužjacima, zna ponekad biti oštar. Nije pretjerano razigran pas, već staložen, no voli se puno kretati i možemo reći da je to njegova potreba.

8. Bernski planinski pas

Oni su poznati kao srdačni, stabilni, inteligentni i napose lojalni psi. Druželjubivi su prema ljudima, ali i prema drugim životinjama i psima. Dobro se slažu i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke.

Puni su ljubavi, no neki vlasnici smatraju kako im je malo duže potrebno da bi naučili neku radnju ili trik. Inteligentni su, ali im treba malo da razmisle o onome što ih se traži.

7. Malinois - belgijski ovčar

Aktivni su, razigrani i zahtijevaju puno fizičke aktivnosti. Omiljena pasmina za rad i najčešća kod nas je belgijski ovčar Malinois koji je dobio ime po gradu Malinesu. Zahvaljujući odličnom njuhu i fizičkoj spremnosti, može obavljati sve zadane zadatke, vrlo su poslušni i jednostavni za rad. 

Ovi psi imaju izraženi teritorijalni i čuvarski instinkt i potrebna im je što ranija socijalizacija s drugim psima, ljudima i svakodnevnim situacijama s kojima će se pas susretati kroz život. 

Savršeni su za ljude koji su aktivni i vole često boraviti u prirodi jer su uvijek spremni za akciju. Ako ovaj pas nema dovoljno aktivnosti u kojima može ispucati svoju energiju, vrlo lako može postati destruktivan. 

6. Cane Corso

Krasi ga vrlo stabilan karakter. On je pas koji prepoznaje namjere njemu strane osobe te se tako i odnosi prema istoj. Njegova ljubav, privrženost, a osobito odanost prema svim članovima obitelji bez obzira na dob i spol, ide do granica posesivnosti.

Uvijek je spreman za igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a po ponašanju je vrlo sličan djetetu. Inteligentan, aktivan, ravnodušan, on je čuvar (zaštitnik) bez premca.

Privržen vlasniku, nježan prema djeci i obitelji, ukoliko je potrebno, postaje strašan i hrabar zaštitnik osoba, kuće i posjeda. Voli biti uključen u sve obiteljske aktivnosti, podnosi sve vremenske uvjete, ali ono što neće podnijeti je odvojenost od obitelji i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće i uvijek je u blizini vlasnika.

Nepovjerljiv je prema nepoznatima, ali isto tako zna napraviti razliku između prijatelja i neprijatelja. On se podjednako dobro snalazi i u dvorištu i u stanu. Prema psima istoga spola pokazuje dominaciju, ali isto tako suživot s drugim životinjama prihvaća kao normalan.

5. Doberman 

Pas izraženog temperamenta koji je do smrti vjeran i odan svom vlasniku. Dobermani imaju vrlo dobro razvijenu percepciju i osjet sluha i mirisa. Primjećuju stvari za koje biste se vi morali jako potruditi da ih primijetite.

Uvijek su na oprezu i stalno istražuju nove zvukove, mirise koje dobro raspoznaju. Vole gledati kroz prozor i promatrati sve oko sebe.

Elementi temperamenta dobermana su pouzdanost, povjerenje i hrabrost koji idu pod ruku s tvrdoglavošću. Dobermani će, ako su dobro odgojeni, slušati vaše zapovijedi bez obzira na strah i zbunjenost. Tvrdoglavost će im omogućiti da mirno sjede i skrivaju svoju snagu u situacijama u kojima ona nije potrebna.

Ova pasmina vjeruje svojim vlasnicima više nego sebi pa će tako u nezgodnim situacijama pokretima tražiti vaše opravdavanje ili reakciju. Dobermani, kao i drugi psi, neće napasti bez razloga niti ako im vlasnik to ne dopusti.

4.Rotvajler

Karakteristike pasmine rotvajler su: odanost, privrženost, samouvjerenost, hrabrost, mirnoća, staloženost. Rotvajler je izuzetno inteligentna pasmina kod koje je u svakom trenutku prisutna snažna želja da ugodi vlasniku.

Vrlo su odani i privrženi i u bilo kojoj situaciji spremni obraniti svog vlasnika, obitelj i dom. Upravo zbog snažnog nagona za obranom vlastitog teritorija, ovi psi su posebno traženi i popularni kao psi čuvari. Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da je rotvajler agresivan i zločest pas.

3. Australski ovčar

Ovi psi su privrženi, inteligentni, zaštitnički nastrojeni, aktivni i dobroćudni. Urođeno im je čuvanje i skupljanje krda pa se nemojte začuditi ako vas ovi psi pokušavaju staviti na određeno mjesto. Ako niste skloni aktivnostima, ovi psi definitivno nisu za vas.

Oni vole trčanje, skakanje i igru. S obzirom na to da imaju toliko puno energije, kraće šetnje im neće biti dovoljne. S njima je potrebno stalno raditi jer će bez aktivnosti postati nezadovoljni i nesretni. U nedostatku aktivnosti ovi psi mogu postati naporni, glasni i destruktivni, stoga dobro razmislite je li ovo pasmina za vas.

2. Pudla

Pudla je pasmina koja prema nekim izvorima potječe iz Njemačke, iako se danas svrstava u francuske pse. U povijesti su ovi psi korišteni kao aporteri u lovu na vodenu perad, a zbog izvrsnog njuha i u traženju tartufa. Danas se uglavnom koriste za pratnju.

Pudle su psi koje se prema veličini mogu podijeliti u nekoliko osnovnih kategorija: toy, mini, srednja pudla i velika ili kraljevska pudla. 

Iako se psi ove pasmine u pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovito četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom naraste i vrlo se brzo zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može rezultirati i problemima s kožom. Ukoliko nemate dovoljno vremena, razmislite o odabiru ove pasmine.

Ovi su psi izrazito inteligentni, veseli i razigrani, rado uče specijalne vještine, stoga su dobri za agility. U povijesti su zbog svog temperamenta korišteni i u cirkusima.

Kao izrazito aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre, što je suprotno zabludi da se radi o kućnim psima. Njihov odgoj nije zahtjevan, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti.

1. Zlatni retriver

Sa sigurnošću možemo reći da je zlatni retriver jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Prepoznatljiv je po svojoj blagoj i miroljubivoj naravi, što ga čini idealnim kućnim ljubimcem.

Osim toga, retriver se često koristi kao terapijski pas ili pas vodič. Poslušan je i inteligentan pa ga se može naučiti mnogim zanimljivim, ali i korisnim trikovima.

Dnevno mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, a ako mu to pružimo, neće biti nimalo problematičan ljubimac.

Od ovih 10 pasmina, koju biste vi odabrali?

Komentiraj članak

Komentari