Seksualno zdravlje

Ovih devet zdravstvenih simptoma muškarci ne bi smjeli ignorirati!

Mnoge sitne zdravstvene probleme s kojima se svakodnevno suočavamo zanemarujemo što zbog nedostataka vremena a što zbog lijenosti. No ne bi trebalo biti tako. I muškarci i žene bi trebali biti oprezniji kada ignoriraju neke simptome, jer time ugrožavaju svoje zdravlje.

Znanstvenici su složili popis od devet najčešćih simptoma koje muškarci zanemaruju a početni su simptomi ozbiljnih bolesti. Stoga liječnici savjetuju muškarcima redovite godišnje kontrole ali i praćenje promjena u zdravlju.

Često mokrenje po noći, nedostatak mirisa, erektilna disfunkcija, bol u nožnom palcu, kvržice u testisima i u bradavicama signaliziraju muškarcima da potraže liječničku pomoć. Liječnici poručuju – ne ignorirajte ove simptome, piše Telegram.

1. Erektilna disfunkcija

Liječnici sve više upozoravaju da erektilna disfunkcija često može biti rani i prvi znak upozorenja na srčane bolesti. “Tijelo treba dobru prokrvljenost za erekciju i erektilni problemi su zapravo vrlo jasan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja”, objašnjava Raj Persad, urolog iz Bristol Royal bolnice.

Bolesti srca nastaju kada se arterije začepe masnim naslagama. Ovaj učinak se najbrže vidi u krvnim žilama koje vode krv u penis, jer su one manje i postaju brže obložene. Kardiolog Graham Jackson naglašava da osobe s problemima erekcije obično razviju srčane probleme u roku od tri do pet godina. Čovjek u 40-ima s poremećajem erekcije ima 50 puta veći rizik od srčanog udara u sljedećih deset godina, upozorava Persad.

2. Rast grudi

U većini slučajeva ne radi se o grudima, već o masnom tkivu. “U takvim slučajevima muškarci trebaju regulirati prehranu i smanjiti pivu”, objašnjava Ashley Grossman sa Sveučilišta u Oxfordu. No u nekim slučajevima riječ je o drugačijem problemu, te znači da muškarac ima žensko tkivo na grudima što uzrokuje nepravilna ravnoteža između testosterona i estrogena, koju treba dovesti u red.

3. Gubitak njuha ili promjena libida

“Ako muškarac primjeti promjenu u libidu, uzroke treba potražiti u hormonalnim  problemima”, objašnjava Michael Dooley, liječnik iz Poundbury klinike. Hipogonadizam je stanje u kojem testisi ne proizvode dovoljno muških hormona. Nedostatak mirisa je još jedan znak da testisi ne rade pravilno. Iako mnogi ne znaju ali njuh je jedan od ključnih znakova.

4. Kvržica u testisu

Kvržice i oteklina u testisima su relativno čest simptom kod dječaka i muškaraca. Većina kvržice i oteklina su benigne i nije potrebno liječenje. No, to također može biti znak raka testisa, što je najčešći rak u muškaraca u dobi od 20 do 35 godina. Muškarci koji primjete kvržicu u svojim testisima uvijek trebaju potražiti liječničku pomoć i provjeriti je li sve pod kontrolom. Pogotovo zbog činjenice da je liječenje raka testisa mnogo učinkovitije ako se dijagnosticira u ranoj fazi.

5. Krv u urinu

Krv u mokraći može biti znak raka mjehura i u većini slučajeva muškarac ne osjeća bol. Većina slučajeva raka mokraćnog mjehura uzrokovano je izloženosti štetnim tvarima, što dovodi do abnormalne promjene u stanicama mjehura tijekom godina. Duhanski dim je čest uzrok i procjenjuje se da je polovica svih slučajeva raka mokraćnog mjehura uzrokovano pušenjem. Bol u donjem dijelu leđa ili u trbuhu mogu također biti znak raka mokraćnog mjehura, javlja Telegram.

6. Konzumiranje previše alkohola

Jedan od razloga posezanja za velikom količinom alkoholola, kod mušaraca, može ležati u depresiji. Jedno dansko istraživanje pokazalo je da muškarci često nemaju tipične simptome depresije te da često posežu za alkoholom.

7. Često mokrenje po noći

Česti odlazak na wc u noćnim satima može biti znak povećane prostate ili raka prostate. Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. Stoga bilo kakve njezine promjene u veličini mogu utjecati na čovjekove urinarne navike. Poteškoće prilikom mokrenja, naprezanje prilikom mokrenja, dugo mokrenje ili osjećaj kao da mjehur nije u potpunosti prazan mogu biti znakovi povećane prostate.

8. Bol u nožnom palcu

Tri do četiri puta je veća vjerojatnost da će muškarci dobiti giht u odnosu na žensku populaciju. Najčešći simptom je iznenadna i jaka bol u jednom ili više zglobova, obično u palcu. Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi se obično javljaju kod muškaraca nakon 30. godine života.

9. Kvržica u blizini bradavice

Rak dojke nije bolest s kojom se bore samo žene nego i muškarci. Mnogi smatraju da muškarci ne mogu dobiti rak dojke što je u potpunosti pogrešno. Kvržice, često bezbolne, u blizini bradavice su najčešći simptom, iako se mogu pojaviti i daleko od bradavice. Većina muškaraca koja je dobila rak dojke su stariji od 60 godina, iako i mlađi muškarci mogu biti pogođeni tom bolešću, piše Telegram.

Komentiraj članak

Komentari