Zdravlje

Ova hrana izaziva još veću glad

Ako želite izgubiti neželjene kilograme, dobro je znati koje namirnice su vam "najveći neprijatelji".

Jedno od zasigurno najtežih scenarija može biti onaj kada osjetite glad te posegnete za nekim slasnim zalogajem, a onda osjetite da ste još gladniji. Kako i zašto?
Neke namirnice, nakon konzumacije, uzrokuju nagli porast šećera u krvi zbog čega možemo osjetiti još veću glad.
A neke namirnice jednostavno vas "pozivaju na još." 
Evo koje su to...

Nemasni jogurt
Jogurti s reduciranom količinom masnoće sadrže više ugljikohidrata te vam ovakve namirnice stvaraju želju za još konzumacije, čak i nakon zadnje žlice. Kako biste to izbjegli, radije birajte grčki jogurt. 

Šećer
Šećer, ali i ostale vrste sladila stvaraju određenu vrstu ovisnosti zbog povećane otpuštanja dopamina. 

Kečap
Razmislite dvaput prije nego odlučite krumpiriće začiniti kečapom jer taj umak sadrži kukuruzni sirup koji sadrži visok udio fruktoze, što može s lakoćom otvoriti vaš apetit. 

Muffini
Jedan, dva, tri... I opet ste gladni. Muffini sadrže veću količinu šećera koja se brzo razgradi i apsorbira u organizmu te stoga vaše tijelo ubrzo viče "joooš".

Slane grickalice
Istina je da nikada ne možete pojesti samo jedan. Slane grickalice sadrže prekomjerne količine natrija, a gotovo nikada ne sadrže vlakna i proteine, pojašnjavaju nutricionisti. Zbog veće količine soli tijelo dehidrira, a vama će to biti poziv za još više grickalica, umjesto da popijete čašu vode. Jedenje grickalica također će uzrokovati otpuštanje dopamina, neurotransmitera povezanog s osjećajem užitka što će vas navoditi na još ovih nezdravih zalogaja.

Komentiraj članak

Komentari