63. Dubrovačke ljetne igre

Otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre

Uz zvuke Himne slobode te stihovima Ivana Gundulića, dizanjem festivalskog barjaka na Orlandov stup, otvorene su 63. Dubrovačke ljetne igre. Ceremoniju otvaranja jednog od najcjenjenijih svjetskih festivala iz svečane lože pratili su Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Nenad Stazić, potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar uprave Arsen Bauk, poljoprivrede Tihomir Jakovina, mnogi saborski zastupnici među kojima i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj kao i mnogi uglednici iz političkog, crkvenog i društvenog života.

No, nazočnima nije promaklo kako među nazočnima nema premijera Zorana Milanovića, koji je svojim nedolaskom vjerojatno poslao jasnu političkun poruku gradonačelniku Vlahušiću kako na njega više ne računa.

Scenarist i redatelj ceremonije bio je Dubrovčanin  Joško Juvančić koji je ovogodišnje otvaranje Igara na odobrenje svojih sugrađana vratio tradiciji.  Zagrebačkom filharmonijom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te zborovima Libertas, opere HNK Split i Dubrovačkim komornim zborom ravnao je dirigent Ivan Repušić, inače direktor glazbenog programa festivala. Inače, na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupiti će čak 2000 glumaca i umjetnika iz 23 zemlje, a na  desetak scenskih i ambijentalnih dubrovačkih lokacija do 25. kolovoza održat će se više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Uskoro opširnije...

Komentiraj članak

Komentari