Na dnu Atlantika

Otkriven rasjed koji će uzrokovati sudar Sjeverne Amerike i Europe

Znanstvenici su otkrili novi rasjed na dnu Atlantskog oceana koji bi u budućnosti mogao približiti europsko i sjevernoameričko kopno. Do značajnog otkrića došao je João Duarte i njegov tim iz Melbournea koji su, proučavajući područje oko Iberskog otoka, koristili snimke sonara i 3D modeliranje, javlja ABC.

Iako je to područje seizmološki vrlo aktivno, znanstvenici dugo nisu mogli objasniti zašto jer Iberski poluotok leži na Euroazijskoj tektonskoj ploči koja sa zapadne strane graniči sa Sjevernoameričkom, a s južne s Afričkom. Središte tih ploča nalazi se na sredini Atlantika što nikako nije moglo objasniti jake potrese u Portugalu poput onoga koji je daleke 1755. pogodio Lisabon i usmrtio 100.000 ljudi.

Tim Joãoa Duartea ustanovio je pak da, pod pritiskom Afričke, Euroazijska ploča puca i postepeno se urušava, prenosi večernjak.

- Mi sada imamo dokaze koji pokazuju novu zonu subdukcije. To je svojevrsni Sveti Gral kojega su svi tražili, no sada pomoću nove tehnologije može gledati duboko u more i do najsitnijih detalja mapirati strukture - pojasnio je Duarte koji je otkrića tima objavio u časopisu Geology.

A cijeli taj proces pomicanja i sjedinjenja kontinenata te zatvaranja oceana mogao bi se dogoditi za 220 milijuna godina. Dok se to ne dogodi, znanstvenici će pomoću novih tehnologija proučavati formiranje, kretanje i pucanje tektonskih ploča koje se događa svakih 300 do 500 milijuna godina.

Komentiraj članak

Komentari