Ministrov kum

OSUĐEN OSTOJIĆEV KUM: Kako je šef PN USKOKA krivotvorio darovni ugovor bolesnog djeda!

Kolika ironija je u pitanju kad za pravosuđe radi za mafiju ili kad kriminalci vode policiju. Tim gore ako je riječ o PN USKOK-u, ni manje ni više nego posebnom elitnom dijelu policije zaduženom za borbu protiv korupcije. U konkretnom slučaju je riječ o stručnjaku za otkrivanje krivotvorina Mariu Bertinu koji je i sam osuđen za krivotvorenje.

Vjerojatno se Bertina poslužio naučenim tehnikama te je krivotvorio oporuku bolesnog djeda Ivana Kunaja, točnije optužen je da je krivotvorio Ugovor o darivanju od 7. ožujka 1991. Važno je naglasniti da je protiv njega svjedočila i vlastita majka, a tužile su ga dvije sestre Ivana Hendriks i Nada Lensky.

Tužiteljice su u tužbi navele da su zajedno s trećom sestrom Sekom Bertina naslijedile iza smrti majke jednake dijelove jedne polovice obiteljske kuće u Zagrebu, dok je otac tužiteteljica zadržao vlasništvo druge polovine kuće u Lošinjskoj ulici.

Sadašnji šef PN USKOK-a Bertina pokušao je na prevaru doći do polovice obiteljske kuće u Zagrebu krivotvorenjem ugovora prema kojem pokojni Ivan Kunaj tu obiteljsku kuću ostavlja njemu. Mario Bertina je isti Ugovor o darivanju potpisao dok je njegov pokojni djed stavio otisak kažiprsta.

Dalje, u tom dokumentu piše kako je Općina Trešnjevka, Općinska uprava društvenih prihoda potvrdila je pravni pravni promet iz tog ugovora ne podliježe porezu na nasljedstvo i darovanje.

Općinski sud u Zagrebu je poništio sporni ugovor uzevši u obzir iskaze navedenih svjedoka, tako da je stručnjak za otkrivanje krivotvorina osuđen za krivotvorenje spomenutog ugovora o darivanju.

Toliko o Mariu Beretini u akciji krivotvorenja, ali to nije sve što čini ovog stručnjaka zanimljivim. Važno je istaknuti kako je kum od ministra Ranka Ostojića već bio prozivan u javnosti zbog incidenata koji ne priliče opisu njegovog radnog mjesta.

Naime, Jutarnji list nedavno je pisao o incidentu kada je Beretina dobro išamarao susjeda koji mu je slučajno stao na šapicu malog psa. Nakon toga, susjed je pozvao policiju koja je sastavila zapisnik.

Predsjednik Udruge 'Partnerstvo za društveni razvoj' Munir Podumljak još prije četiri godine s javnosti je podijelio informaciju kako je kriminalist Bertina u svojoj garaži pronašao podmetnutu drogu.

Naime, nakon što se razdužio u Odjelu za suzbijanje zloporabe opojnih droga Ravnateljstva policije, na Bertininu kućnu adresu poslane su njegove osobne stvari, među kojima je bio i kovčeg s izvjesnom količinom droge.

Svjedok pronalaska opijata bila je jedna osoba iz Podumljakove udruge, nakon čega je pristigla ekipa iz Ravnateljstva policije koja je fotografirala kovčeg, napravila zapisnik i odnijela opijate. Je li riječ o policijskom nemaru ili, pak, ozbiljnom pokušaju diskreditiranja Bertine, još uvijek visi u zraku.

Nije Beretina toliko za baciti. Riječ je o osobi koja je više puta pohvaljivana i nagrađivana, a među najvrjednijim nagradama jest ona iz 1998. godine od ministra zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito pridonosi stanju sigurnosti u RH.

I sljedeće je godine njegov policijski tim dobio godišnju nagradu za odlične rezultate na suzbijanju trgovine drogom, a 2000. stigla mu je i zahvala američke DEA-a (Drug Enforcement Administration).

Komentiraj članak

Komentari