METKOVIĆ

OPTUŽNICE: Sudit će se tri liječnice Hitne i sestre zbog smrti malog Gabrijela

"Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate sa tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke", stoji u priopćenju ODO-a u Metkoviću, piše Index.

Evo za što se terete

"Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

Gabrijelova mama za Index: Umjesto svjećica na torti, slagali smo mu ruže na grob

Majka Gabrijela Bebića, Ivana Bebić za Index je prokomentirala podizanje optužnice: "Gabrijel bi 6. veljače napunio punih 12 godina, umjesto da su mu sestra i brat puhali svijeće na torti zajedno s njim, moja su djeca slagala bijele ruže u oblika slova G na njegovom grobu. Nadam se da će ovo završiti i da će krivci biti kažnjeni zbog smrti našeg dječaka".

Podsjetimo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću u svibnju 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četiri hrvatske državljanke (1989., 1972., 1988. i 1984.) zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem opisano u čl. 181. st. 1., 4. i 8. Kaznenog zakona", objavio je DORH, a Index je prije dva tjedna poslao upit DORH-u je li završena istraga, no odgovor nismo dobili. Naveli su kako su nakon provedenih izvida i pribavljenih potrebnih mišljenja i dokumentacije donijeli rješenje o provođenju istrage protiv četiri hrvatske državljanke.

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljenice 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u postupku liječenja djeteta (2009.) propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja te poduzeti daljnje potrebne radnje u cilju hitnog medicinskog premještaja djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari