OZBILJNE POSLJEDICE

OPREZ Opasna droga pojavila se u susjedstvu, Hrvatskom hara još od 2006. godine

Pripadnici PU Bijeljina u Bosni i Hercegovini zaplijenili su sedam grama opasne droge "Ice", za koju se tvrdi da je i deset puta jača i razornija od kokaina, te je to za sada jedino područje u državi na kojem je droga pronađena.

Uhićene su tri osobe, a za šest se još traga, piše portal Klix.ba. Prema podacima MUP-a KS, policijski službenici u proteklom razdoblju nisu zaplijenili ovu vrstu droge, pa se pretpostavlja da ona nije stigla u većim količinama.

Metamfetamin (koji se također između ostalog naziv i meth, crystal, chalk, and ice) je stimulans koji izaziva jaku ovisnost te je kemijski sličan amfetaminu. Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa.

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 1990-ih godina, a radi se o metamfetaminu, sintetičkoj drogi koja je na tržištu poznata pod nazivom "Ice", "Crystal" i "Meth", te je stimulans koji izaziva jaku ovisnost. Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa. Konzumira se oralno, pušenjem, šmrkanjem, putem injekcije ili se rastapa u vodi ili alkoholu. Pušenjem ili ubrizgavanjem droga veoma brzo dolazi do mozga te proizvodi trenutnu, intenzivnu euforiju. Iz razloga što zadovoljstvo brzo blijedi konzumenti često ponovno uzimaju novu dozu, piše 100posto.

Prve posljedice uzimanja ove droge su nagli gubitak težine i nesanica, nakon čega dolazi do teške depresije i nemogućnosti komunikacije, te agresivnog ponašanja i teške paranoje, a na kraju i do smrti uzrokovanoj moždanim udarom ili infarktom.

"Ice" je u Hrvatsku stigao još 2006. godine i odmah podignuo znakove za uzbunu zbog činjenice da se lako može napraviti i u kući. Prošle su godine mediji izvještavali da se ponovno pojavila u Dalmaciji nakon što su policijski službenici Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske u Tučepima uhitili Tučepima 44-godišnjaka iz Makarske, te kod njega pronašli ukupno 12 PVC vrećica u kojima je bilo 60 grama droge metamfetamin.

Osobe koje duže vrijeme konzumiraju metamfetamin mogu osjećati anksioznost, zbunjenost, nesanicu, promjene raspoloženja te mogu iskazivati nasilna ponašanja. Također mogu pokazivati simptome psihoze kao što su paranoja, vizualne i slušne halucinacije i deluzije (na primjer osjećaj gmizanja insekata ispod kože).

Komentiraj članak

Komentari