Ovo je nešto što bi svaka osoba trebala znati

OPREZ Kombinacije lijekova i hrane koje vas mogu ubiti

Ako ste pod terapijom za štitnjaču, izbjegavajte orahe

Svi znamo da alkohol i lijekovi ne idu skupa, ali što je s hranom? Određena hrana može utjecati na djelovanje pojedinih lijekova. Kad vam liječnik prepiše terapiju, odmah se s njim dogovorite oko toga što biste trebali jesti, a što ne, jer postoje kombinacije koje mogu biti vrlo opasne, piše Net.hr.

Evo liste namirnica koje biste trebali izbjegavati zavisno o terapiji koju uzimate:

1. Ako pijete lijekove za povišeni krvni tlak

Izbjegavajte banane. Ovi lijekovi mogu podići razinu kalija, koji je navodno dobar za nas, ali u prevelikim količinama može izazvati razne srčane komplikacije, uključujući nepravilan i ubrzan rad srca. Druga hrana bogata kalijem je lisnato povrće, naranče i zamjene za sol.

2. Ako uzimate antibiotike

Izbjegavajte mliječne prozivode. Visok sadržaj kalcija u mliječnim proizvodima može spriječiti pravilno apsorbiranje antibiotika. Liejkove biste zapravo trebali popiti dva sata prije jela kako bi se mogli pravilno apsobrirati.

3. Ako uzimate lijekove protiv bakterijskih infekcija

Izbjegavajte suhomesnate proizvode. Ova hrana sadrži aminokiselinu tiramin koja može dovesti do promjene krvnog tlaka. Nalazi se u dimljenoj, fermentiranoj hrani, kobasicama, salami i obrađenim sirevima. Također je možete pronaći u bananama, avokadu, čokoladi i alkoholu.

4. Lijekovi za reguliranje kolesterola

Ovi lijekovi ne trpe grejpi sok od grejpa jer u kombinaciji s njima dolazi do povećanja protoka kravi. To će vas učiniti osjetljivim na nuspojave, a najčešće se javlja bol u nogama.

5. Ako pijete lijekove za srce

Izbjegavajte slatki korijen. Slatki korijen sadrži glicirhizin koji, u kombinaciji s digoksinom, može izazvati nepravilan rad srca, a ponekad čak i ozbiljne probleme. Slatki korijen također inhibira efekt nekih lijekova poput onih za krvni tlak, razrijeđivanje krvi, lijekova protiv bolova i tableta za kontracepciju.

6. Ako uzimate antikoagulante

Bježite od soka od brusnica. Neka istraživanja su pokazala da ljudi koji piju sok od brusnice, a da pritom uzimaju i antikoagulante – lijekove za spriječavanje zgrušavanja krvi, imaju drastično razrijeđenu krv što može dovesti do opasnih problema.

7. Ako pijete lijekove za štitnjaču

Zaboravite orahe. Orasi spriječavaju pravilno apsorbiranje ovih lijekova. Mnogi ih liječnici preporučuju uzimati navečer, prije spavanja, tako da vaše tijelo ima dovoljno vremena apsorbirati kemikalije.

Komentiraj članak

Komentari