Moćna vojna oprema

OPERACIJA 'SYRIAN EXPRESS' Zastrašujući ruski brod nakrcan naoružanjem krenuo prema Siriji

Ovo je četvrta misija Orska u Siriji ove godine

Rusija je poslala ratni brod s moćnom vojnom opremom prema Siriji, prenosi Sputnik navode turskih medija koji pišu kako je u trenucima dok se rat u Siriji još više zahuktao, Rusija dodatno pojačala svoje napore slanjem vojnih i humanitarnih potrepština.

Veliki nosač LLC Orsk zaplovio je Mediternom, pišu turski mediji koji su objavili i fotografiju plovila u trenutku dok je prolazio Bosporom. Promatrač Yoruk Isik navodi kako je Orsk, inače dio ruske flote na Crnom moru, krenuo prema sirijskoj luci Tartus koja je također i ruska baza mornaričke opskrbe.

Na palubi se vidi nekoliko oklopnih vozila BTR-80, borbeno vozilo Tigr, kamionieti KamAz te kamion s gorivom Ural. Ruski ministar obrane još uvijek nije komentirao ove navode.

Rusija poslala više misija

Ovo je četvrta misija Orska u Siriji ove godine. Osim Orska, u Siriju su poslani i brodovi Minsk i Nikolai Filchenkov koji su doplovili preko Crnog mora i u sirijsku luku pristali 5. travnja i 13. travnja. Vojne potrepštine u Siriju su dopremali i transportni brodovi Kyzyl-60 i Azov i Alexander Otrakovsky.

Operacija ‘Syrian Express’

Prema pisanjima inozemnih medija, ruski brodovi i pomoćne posade sudjeluju u operaciji ‘Syirian Express’, a nose opremu ruskim zračnim bazama u Hmeymimu kraj Latakije, ruskoj pomorskoj bazi u Tartusu te snagama sirijske vlade, prenosi Sputnik.

Turska ne zauzima strane

Turska nije na strani niti je protiv bilo koje zemlje vezano uz Siriju i njezina politika u regiji razlikuje se od one Irana, Rusije i Sjedinjenih Država, izjavio je potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Bozdag je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o ranijoj izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da je potpora Turske raketnim napadima u Siriji pokazala da se ona “separirala” od Rusije.

Odgovor Zapada na kemijski napad

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija ispalile su više od stotinu raketa na Siriju u subotu rano ujutro nakon dokaza da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad odgovoran za napad kemijskim oružjem na Dumu prije tjedan dana, priopćio je Pentagon.

“Politika Turske prema Siriji nije stajanje na strani ili protiv bilo koje zemlje. Nema promjene u politici koju Turska provodi”, rekao je Bozdag novinarima u Kataru.

Sukob s Rusijom i Iranom

“Nemamo jedinstvenu politiku sa SAD-om po pitanju (sirijskih kurdskih snaga) YPG-a i stajalište Turske nije se promijenilo. Mi smo također protiv bezuvjetne potpore (sirijskom) režimu i oko toga smo u sukobu s Iranom i Rusijom”, kazao je on.

Izvor: net.hr

Komentiraj članak

Komentari