Najnovije istraživanje

Ono ste što LAJKATE!

Ovog ponedjeljka objavljeni su rezultati istraživanja o količini informacija koje ljudi otkrivaju o sebi stranicama i postovima koje "lajkaju" na Facebooku, a koje su proveli istraživači na Cambridgeu.

"Klik za klikom" korisnici stvaraju osobnu "sliku" čak i bez ispunjavanja podataka "o sebi", koji se od njih traže na ovoj društvenoj mreži, prenosi Washington Post.

Istraživači su objavili rezultate istraživanja u kojima objašnjavaju kako su u mogućnosti otkriti činjenice o osobi samo na temelju njihovih "lajkova": Od njihova spola, tipa osobnosti, političkih stavova do rase, kvocijenta inteligencije ili seksualne orijentacije. Svoje su istraživanje proveli na 58.000 korisnika-dobrovoljaca najpopularnije svjetske društvene mreže, a otkriveno je kako se detalji mogu otkriti o svakoj osobi koja redovito koristi Facebook, preno

Zaključci doneseni o osobi na temelju njihovih "lajkova" bili su točni u nevjerojatnom broju slučajeva: U 88 posto mogli su "pogoditi" seksualnu orijentaciju kod muškaraca, razlikovati bijelce od crnaca u 95 posto slučajeva i demokrate od republikanaca u 85 slučajeva.

Također, u 65 posto slučajeva uspjeli su pogoditi status veze, a u 73 posto slučajeva otkriti probleme s ovisnostima.

Sve to predstavlja veliku prijetnju našoj privatnosti, objašnjavaju istraživači, napominjući da Vlade, tvrtke i pojedinci mogu upotrijebiti vlastite sustave pomoću kojih će predvidjeti, odnosno o određenom korisniku otkriti puno više nego što je on to namjeravao.

"Veliki sam obožavatelj i aktivni korisnik svih novih tehnologija. Ali mogu zamisliti situacije u kojima su te iste tehnologije upotrebljene kako bi se predvidjeli nečiji politički stavovi i seksualna orijentacija, što znatno ugrožava naše slobode, pa čak i živote", izjavio je jedan od istraživača, Michal Kosinski i dodao kako bi valjalo biti oprezniji pri pritiskanju popularne opcije "sviđa mi se" jer čini se da smo - uistinu ono što "lajkamo".

Komentiraj članak

Komentari