Šport i politika

Ono kad te totalni primitivci trpaju u nekakav Balkan

Kad žele poniziti hrvatske sportaše, pa i Hrvatsku, neupućeni stranci govore o Hrvatskoj i hrvatskim sportašima kao o tipičnim Balkancima, što god to značilo. Posebno je smiješno kada o tome govore Nijemci i kada oni generaliziraju i pojednostavljuju stvari, što je zapravo isto kao kada bi netko rekao, a ima, nažalost, i takvih, da su Nijemci 'tipični Nijemci', dakle, oni koji se ujutro bude uz vojničke koračnice i koji u tome uživaju, kad se na sve to nadoda nacizam i bulažnjenje o superiornosti arijevske rase, eto vam 'tipičnog Nijemca'.

Naravno, ovo su gluposti, Hrvatska uistinu jednim dijelom teritorijalno pripada Balkanu, i što onda? Naime, hrvatska kultura oduvijek je bila izraženi i većinski dio srednjoeuropske kulture, bez obzira na činjenicu da u Hrvatskoj, danas možda više nego ikad, ima idiota, pa i na takozvanoj javnoj televiziji, koji bi željeli vidjeti Hrvatsku po mjeri Lepe Brene, no, takvih je, mada su dobro raspoređeni, malo i NIKAD nisu bili u većini u Hrvatskoj. Naravno, to ne znači da su 'tipični Hrvati' bolji i vredniji od 'tipičnog Nijemca', 'tipičnog Balkanca', i obrnuto, to je tek činjenica i ništa više.

Žalosno je da to ne shvaćaju – Nijemci, upravo oni koji desetljećima žive s Hrvatima zbog činjenice da u Njemačkoj živi dobar dio ekonomske i političke hrvatske emigracije, za neke je i hrvatski nogometni izbornik 'Balkanac', barem tako tvrdi izbornik reprezentacije Kameruna koja s Hrvatskom igra šest dana nakon otvaranja Svjetskog prvenstva i utakmice Hrvatska-Brazil, dvoboj Hrvatska – Kamerun igrati će se u gradu Mister NO-a, Manausu, neki bi rekli – u srcu brazilske džungle.

Kamerunski izbornik, pomalo rasistički, je ustvrdio da je Niko Kovač tipični predstavnik bivšeg jugoslavenskog nogometa, iako Niko nikada nije igrao u Jugoslaviji, iako je hrvatski izbornik zapravo rođen u Njemačkoj, odakle, dolazi 66-godišnji Volker Finke.

Nakon što je Finke shvatio da je Kovač zapravo Nijemac, nije posustao te je optužio Kovača rekavši: ''Možda je tome tako, ali je u Bundesligi ponašanjem, emocijama i ostalome bio tipičan predstavnik vašeg podneblja, tj. Balkana...''

Kakvim emocijama i kakvim je, ova legnda Bayerna, iskočio u odnosu na 'čistokrvne Nijemce' i one koji nisu Balkanci? Jesu li Kovaču možda rogovi izrasli, ili je gestikulirao nakon svake utakmice na način da se razlikovao od pravog Europljana?

Po čemu se to kao čovjek Niko Kovač razlikuje od Nijemca? Nekoć su se od Nijemaca Židovi 'razlikovali fizičkim izgledom', i ne samo fizičkim, barem su tako tvrdili nacistički idioti, dakle, bili su manje vrijedna rasa, praktički neljudi, je li Finke kada tako nešto tvrdi na nacističkom tragu?

Nije Hrvatska, kao 'tipična balkanska država', u Europski parlament poslala naciste, Nijemci jesu, iako su 'tipični Nijemci'?

Naravno, izbornik Kovač nije se pretjerano zamarao glupostima kamerunskog izbornika kome treba odgovoriti, no, isključivo na terenu, u Brazilu, pobjedom protiv Kameruna i 'tipičnim Nijemcem.' 

- To me nasmijalo jer, iako sam Hrvat, rođen sam u Njemačkoj. Jugoslaviji po bilo čemu nikada nisam pripadao, pa ni balkanskom mentalitetu, rekao je hrvatski izbornik, prenio Večernjak.

Ovakav odgovor očekivao se od Nike Kovača, koji zaista mentalitetom, što god to značilo, ne pripada idealu koji 'predstavlja tipičnog Balkanca', dakle, Niko se u potpunosti razlikuje od nekih hrvatskih novinara. Naime, postoji Balkanac, a postoji i stanovnik Balkana.

Inače, Niko Kovač bio je kapetan reprezentacije Hrvatske koja je 'tipičnu Njemačku' svladala na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj sa 2-1, moglo je biti i 6-2.

/Ivana/

Komentiraj članak

Komentari