Mladi i bezbrižni

Oni su nasljednici najbogatijih obitelji u Hrvatskoj

Jabuka ne pada daleko od stabla, ako je stablo jabukovo. Tako bi se moglo opisati i nasljeđivanje kod nekih od najbogatijih hrvatskih obitelji.

S jedne strane imamo potomke Todorića i Andabaka koji godinama rade u obiteljskim kompanijama, a s druge strane imamo Čermakovog sina Hrvoja kojem su draži bili trkaći automobili od nasljeđivanja očevog biznisa.

Express.hr
donosi kraći pregled nekih od najbogatijih nasljednika hrvatskih obitelji.

Luka Rajić (mlađi)

Stariji Luka Rajić obogatio se upravljanjem divom mljekarske industrije, Dukatom. Tvrtku je prodao Francuzima za oko 2 milijarde kuna i otišao u Švicarsku. Pretpostavlja se da će mlađi Luka naslijediti pozamašan dio očevog bogatstva, ali zasad ne pokazuje neku želju da slijedi oca poduzetničkim stopama. Zasad se više bavi pokazivanjem rasipanjem očeva bogatstva na društvenim mrežama.

Obitelj Čermak

General Ivan Čermak je jedan od najvećih naftnih igrača u Hrvatskoj. Uspio je prodati svoj Tifon, a zatim je za 100 milijuna eura kupio od OMV-a lanac od 63 benzinske postaje. Ima skladišta plina kojim trguje, posluje i s nekretninama.
Sin iz prvog braka, Hrvoje Čermak, još uvijek se nije proslavio na poslovnom planu a približava mu se četrdeseti rođendan. Još uvijek je poznatiji po prijateljstvu sa Severinom i incidentom na jednom koncertu iz 2014. godine nego po značajnijim poslovnim uspjesima. Svojevremeno se bavio vožnjom bolida u Formuli 3

Obitelj Todorić

Pater familias najbogatije obitelji u Hrvatskoj već godinama je Ivica Todorić. Premda se obitelj velikim poslovima bavila i prije devedesete, njihov poslovni uzlet kreće 1990., godinu dana nakon osnivanja Agrokora. Tad je postao vlasnik nekoliko važnih trgovinskih tvrtki zahvaljujući privatizaciji. Šest godina od osnivanja Todorić je promijenio strukturu kompanije, a u vrijeme Sanaderove vlade otpisani su dugovi njegovih tvrtki od oko 400 milijuna kuna. Sinovi Ivan i Ante Todorić već dulje vrijeme rade u Agrokoru, a stariji Ante dogurao je do mjesta dopredsjednika čitavog koncerna. Ivan Todorić nalazi se na mjestu predsjednika Nadzornog odbora Agrokor. Todorićevo najstarije dijete, kćer Iva Balent, izvršna je direktorica marketinga Agrokora.

Obitelj Lukšić

Obitelj Lukšić hrvatskog podrijetla obogatila se u Čileu. Imaju rudnike bakra, banku, pivovaru. Na velika vrata su se vratili u Hrvatsku, gdje su kroz kupnju niza hotela postali najveći igrač u turizmu. Davor je unuk utemeljitelja carstva, pokojnog Andronica Lukšića, i vodi poslove u Hrvatskoj. Nadzire 16 njihovih tvrtki, odnosno oko 162 milijuna eura.

O ostalim najbogatijim nasljednicima pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari