UPOZORENJE

OLUJE VEĆ POČELE: ESTOFEX izdao upozorenje najvišeg stupnja za Hrvatsku

DANAS nas očekuje veliko pogoršanje vremena koje će na koncu donijeti i značajno zahlađenje, piše Index.hr

Ipak, prije tog zahlađenja, čekaju nas grmljavinski pljuskovi, a lokalno su moguća i jača nevremena.

Zbog toga su upozorenje izdali i Meteoalarm i ESTOFEX, koji je za najveći dio Hrvatske izdao najveće, upozorenje trećeg stupnja.

Oluja već počela, kod Rijeke padala tuča

Oluja koja je najavljena je već počela u popdnevnim satima i najprije je zahvatila Kvarner, a potom i Rijeku. Na području Rijeke je padala tuča.

Grmljavina i nevrijeme

Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu će tijekom dana biti promjenljivo. Pljuskova i grmljavine bit će već prijepodne, a češće u drugom dijelu dana kada je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu. Na kopnu će umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak poslijepodne okrenuti na sjeverni vjetar.
dhmz

Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo i jugozapadnjak, koje će prema večeri na sjevernom dijelu zamijeniti bura.

Najviša dnevna temperatura kretat će se većinom između 28 i 33 stupnja.

Upozorenje ESTOFEX-a

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) je za danas izdao najjači, odnosno 3. stupanj upozorenja, za najveći dio Hrvatske.

esteofex

Treći stupanj upozorenja izdan je zbog jakog vjetra koji može nanijeti štetu, velike do jako velike tuče te zbog obilnih padalina. 

I dok su kopnena Hrvatska i Istra završile pod trećim stupnjem upozorenja, Dalmacija je završila pod drugim. 

Drugi ESTOFEX-ov stupanj upozorenja izdaje se za veliku ili jako veliku tuču te jake udare vjetra. 

Na snazi Meteoalarm

Meteoalarm je na snazi za cijelu zemlju. Za najveći dio zemlje je na snazi narančasti Meteoalarm, dok je za ostale dijelove na snazi žuti Meteoalarm. 

Narančasti Meteoalarm na snazi je za osječku, zagrebačku, karlovačku, riječku i gospićku regiju.

Žuti je na snazi za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju te za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu Dalmaciju.

Narančasti Meteoalarm na snazi je na mjestima gdje je moguće grmljavinsko nevrijeme, praćeno pojačanim vjetrom i tučom, dok je žuti na snazi na mjestima gdje su mogući izraženiji pljuskovi praćeni pojačanim vjetrom.

U kninskoj regiji žuti Meteoalarm je na snazi zbog vrućine.

Nakon oluja zahlađenje

Kako se vidi iz dugoročne prognoze, u početku tjedna bit će promjenljivo i nestabilno uz povremene pljuskove i grmljavinu te postupan pad temperature. Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme te lokalno izraženije oborine. 

Od sredine tjedna bit će stabilnije, najprije na kopnu, potom i na Jadranu.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, na Jadranu u početku jugoistočni i jugozapadni, a u utorak će zapuhati umjerena i jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje.

Bit će osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti.

Komentiraj članak

Komentari