PROGNOZA

OGLASIO SE VAKULA 'Pojavit će se neke nevolje s nenormalnim vremenom’

“Ne ljubim zimu i hladnoću, nastavak babljeg ljeta hoću”, prenio je Zoran Vakula riječi kolege Andre Tomovića i njegove prognoze vremena nakon razgovora s meteorologinjom DHMZ-a Anom Petrov. Vakula tvrdi: “Želja će mu se ostvariti još barem tjedan dana, vjerojatno i dulje, budući da je rasap kompjutorskih izračuna budućih stanja atmosfere iznenađujuće mali sve do sredine sljedećega tjedna, što u ovo doba godine i nije baš tako često!

Vakula kaže i kako će atmosfera biti prilično stabilna, no to ne znači posvuda suho i sunčano vrijeme, piše Net.hr.
 
“Dapače. U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu, navodi meteorolog HRT-a.
 
Značajno odstupanje
 
Jača kiša u većini Hrvatska mogla bi pasti tek u drugom dijelu sljedećeg tjedna, a s njim slijedi i nešto promjenjivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.
 
“Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno – vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece – barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju “priču” starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s ‘nenormalnim’ vremenom…”, kaže Vakula.
 
Detaljna prognoza za sljedeće dane
 
Petak: relativno toplo, ujutro magla, na zapadu oblačnije.
 
U petak će magla vjerojatno najčešća biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje bi se mjestimice mogla zadržati i do sredine dana. Poslijepodne sunčano i toplo s najvišom temperaturom i do 24 °C.
 
U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno toplo i većinom sunčano, ujutro s maglom, osobito u južnijim područjima. Najniža temperatura većinom od 7 do 9 °C.
 
Još svježije ujutro će biti po kotlinama Like, gdje će također biti mjestimične magle, a danju ipak manje sunčanih sati nego u četvrtak. Još oblačnije bit će u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu, a osobito je na širem riječkom području moguća slaba kiša ili rosulja.
 
I u Dalmaciji ujutro mjestimica sumaglica i magla, osobito u njezinoj unutrašnjosti, a danju pretežno sunčano. Vjetar slab ili tiho, a more uglavnom mirno. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 25 °C.
 
Podjednako visoke vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Vjetar također slab, a more mirno do malo valovito. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u zaobalju.
 
Za vikend vjetrovitije, ali i još toplije…
 
Tijekom vikenda će vjerojatnost magle na kopnu biti manja, jer će biti vjetrovitije. Prevladavat će sunčano, u gorju i dalje uz više oblaka, u Gorskom kotaru lokalno i malo kiše. Temperatura u porastu, pa će najviša poslijepodnevna često biti čak viša nego na Jadranu, a sredinom novog tjedna njezin će dnevni porast mjestimice usporiti, opet dugotrajnija magla.
Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji, gdje će samo nedjelja biti oblačnija, a na sjevernom će dijelu Jadrana oblačnije biti tijekom cijeloga vikenda, mjestimice i uz malo kiše. Zapuhat će često umjereno do jako jugo, a njegovim slabljenjem sredinom idućega tjedna ponovno će porasti vjerojatnost magle i na moru”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentiraj članak

Komentari