ODVJETNICA I STRUČNJAKINJA ZA MEDIJSKO PRAVO BRANI UHIĆENOG NOVINARA: ‘Radi se o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja’

Nakon uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka zbog dva tvita, jednog u kojem piše ACAB (“all cops are bastards”) i drugog u kojem je satirično obradio domoljubnu pjesmu “Vila Velebita”, hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić rekla je za portal Index kako taj postupak protiv novinara smatra presedanom te da je riječ o nedopustivom udaru na slobodu javnog izražavanja.

“Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja”, kaže Alaburić za Index.

Propisi štite jedino himne

Prema njezinom mišljenju netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom neke pjesme, ali zbog toga nitko ne bi smio u jednoj demokratskoj zemlji biti kažnjen. Podsjetila je također kako od svih mogućih pjesama propisi “štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme”.

Alaburić je rekla kako se Duhaček sam javio policiji u želji da im kaže sve što ih zanima. To nije uspio napraviti te je sljedeći dan priveden iz zračne luke. “To je više nego neuobičajeno i ukazuje na neke loše namjere prema novinaru. Smatram da se takvo postupanje policije ne može opravdati i ne sjećam se da je policija na sličan način ikada postupila kad se radilo o nekim drugim sadržajima koji su nailazili na negativne reakcije nekog dijela javnosti”, zaključuje Alaburić za Index.

Sporni tvit

Podsjetimo, Duhaček je prekjučer prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH obavješten o tome da ga traži policija te se iste večeri sam javio u postaju u Heinzelovoj kako bi s njima dogovorio tijek postupka, budući da je jučer trebao na poslovni put van Hrvatske. Unatoč njegovu javljanju u policiju, Duhačeka su jučer policajci dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci te ga priveli.

U godinu dana starom statusu na Twitteru, Duhaček je komentirao slučaj policijske intervencije u jednom zadarskom fast foodu, kada je u tweetu napisao spornu kraticu “ACAB” – “all cops are bastards”.

 

Komentiraj članak

Komentari