ZANIMLJIVOSTI

ODMAH NAKON ŠKOLE ČEKA IH POSAO Plaće za ova zanimanja su iznad prosjeka, a već za vrijeme školovanja dobivaju novčane poticaje

Kada su u pitanu određena zanimanja, prava je lutrija pronaći posao, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi mladi ljudi odluče pronaći sreću izvan granica Hrvatske. No, nije sve tako crno, u Hrvatskoj postoje i zanimanja koja su toliko tražena, da mlade osobe koje se školuju za njih čeka posao odmah po završetku školovanja, a plaće su nerijetko iznad državnog prosjeka, piše Net.hr.

Autolakireri, autolimari, automehatroničari, bravari, dimnjačari, elektroinstalateri, fasaderi, galanteristi, instalateri grijanja i klimatizacije, limari, instalateri kućnih instalacija, konobari, krojači, krovopokrivači, kuhari, mesari, obućari, pekari, plinoinstalateri, slastičari, soboslikari-ličioci, stolari, strojobravari, tesari, tokari, vodoinstalateri i zidari, ne čekaju ni dana na burzi rada. A za njih se otimaju kako domaći, tako i strani poslodavci.

Stipendije od 9000 kuna!

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja nastoji podići i Vlada stipendijama u iznosu od 9000 kuna godišnje, a iduću godinu najavljuju i udvostručenje iznosa.

Naime, sufinanciraju se troškovi školovanja učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), a s obzirom na to da se radi o mjesečnom iznosu od 750 kuna, ispada da u 12 mjeseci srednjoškolac koji izbori stipendiju dobiva 9000 kuna.

Osim što na taj način učenici mogu već u srednjoj školi dobiti stimulativna primanja, oni stječu vještine kojih itekako nedostaje na tržitu rada.

Plaća veća od profesorske

Prosječna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 6262 kune, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). No kakvo je stanje s plaćama kada su u pitanja navedena, deficitarna zanimanja?

Prosječna mjesečna plaća za instalatera grijanja i klimatizacije u Hrvatskoj iznosi 6173 kune neto, električara 5814 kuna, zidara 6951 kunu, automehaničara 6083 kune, soboslikara 6449 kuna, pekara 6285 kuna… Prosjek je to plaća prikupljen od korisnika oglasa za posao u proteklih 36 mjeseci na platformi “Na poslu”.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari