Ministarstvo obrazovanja

Odbacivanjem zakona, odbacuju se besplatni studiji

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u današnjem priopćenju još jedanput ističe da je novim zakonima o visokom obrazovanju i znanosti definirana jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve i poručuje da svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti, traži da se odbaci prvi put jasno definiran besplatni studij.

"Svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti mora biti svjestan da time ujedno traži odbacivanje, prvi puta jasno, zakonski definiranog, besplatnog studija", kaže se u priopćenju, potaknutom, kako se navodi, špekulacijama pojedinih medija.

"Naime, kako bi se osiguralo da znanost i visoko obrazovanje djeluju u interesu čitavog društva, te kako bi bilo jednako dostupno svima, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa odlučilo je novim zakonima ukinuti školarine. Novim zakonima se predlaže potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (čak i bez naplate upisnina) dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Pritom valja naglasiti kako će se trošak upisnine redovitim studentima podmiriti iz državnog proračuna", stoji u priopćenju.

Za one pak studente koji svoje obaveze ne ispunjavaju redovito, a studiraju u punom nastavnom opterećenju, osmišljen je model upisnina koji ih maksimalno štiti proizvoljnog utvrđivanja iznosa školarina, kakvo je danas prisutno na pojedinim fakultetima.

Štoviše u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija.

Važno je istaknuti da se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Komentiraj članak

Komentari