PETA GODINA MANDATA

OD 'BIT ĆEMO' DO 'MI TO MOŽEMO' Predsjednica zna sastojke koji nam trebaju da postanemo najrazvijenija država, zašto to nismo?

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj održala je nešto što bi se moglo opisati kao motivacijski govor o lijepoj našoj i njezinom iseljeništvu kojem je i ovoga puta zahvalila za sve zasluge tijekom Domovinskog rata, piše 100posto.hr.

"Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, sada moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", poručila je predsjednica i naglasila kako je jačanje veza s iseljeništvom i olakšavanje njihovog kontakta s domovinom, s ciljem povratka, jedna od demografskih mjera, odnosno jednog od prioriteta njezinog mandata.

Ni ovaj put nije propustila Hrvatsku staviti u kontekst najrazvijenijih država svijeta, no, primjećujemo, sada nešto opreznije nego u pobjedničkom govoru, kada je izjavila da ćemo biti "među najprosperitetnijim zemljama EU - to vam obećajem".

"Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo", rekla je Kolinda sinoć u Švicarskoj i tako smo od 'bit ćemo' pet godina kasnije, nekom obrnutom logikom, degradirani u 'možemo biti'.

Kolindin recept za naš uspjeh: treba nam organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga.

Za očekivati je da, nekom zdravom logikom progresije, da od obećanja, čak i garancije, pri kraju njezinog mandata ne bismo trebali biti svedeni na potencijal.

A što, po mišljenju Grabar - Kitarović, mi trebamo napraviti da bismo realizirali taj potencijal?

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim", zaključila je Grabar-Kitarović.

Nažalost, gotovo pet godina kasnije Hrvatska nije na popisu najprosperitetnijih zemalja EU, a vječno je pitanje 'Zašto?' i 'Kako je to moguće?', s obzirom na sve te silne resurse kojima obilujemo.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari