NOVE TROŠARINE

Od 1. ožujka opet poskupljuju cigarete, ali i grijani duhan.

Prema novom prijedlogu Ministarstva financija rast će trošarine na sve duhanske proizvode osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna, piše Novi list.

Već ranije je najavljivano da će ove godine biti još jedan krug povećanja trošarina na cigarete, ali zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje od čak 75 posto.

Postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili su od vlade da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti. Posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanjem proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihove investicije.

Njihove su zahtjeve podržala još dva velika igrača na hrvatskom tržištu duhanskih proizvoda.

Indexu su ovdašnje podružnice kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Tobacco potvrdile da one u potpunosti podržavaju zahtjeve da Ministarstvo financija uvede trošarinski kalendar za razdoblje od dvije ili tri godine, kako bi mogle planirati svoje poslovanje na hrvatskom tržištu. Također, u obje kompanije smatraju da država treba povisiti trošarine na grijane duhane.

Philip Morris International protivi se povećanju toršarina na grijani duhan.

Raste i trošarina na cigarete

Od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete. Dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Nakon javnog savjetovanja, nova uredba stupit će na snagu 1. ožujka. Nakon što prođe javno savjetovanje, novu uredbu treba prihvatiti i hrvatska vlada.

 

Komentiraj članak

Komentari