KORONAVIRUS

OBUSTAVLJANJE CIJEPLJENJA: Nemamo dovoljno za ostvarivanje osnovnog plana!

Na današnjoj konferenciji Krunoslav Capak na pitanje novinara otkrio tko su krivci za promjenu plana cijepljenja u Hrvatskoj.

PITANJE NOVINARA: Čini se da se s cjepivom licitira, mnogi lideri EU su se požalili na sporost distribucije. Moramo li se bojati?


Markotić: Prije nego kolega dopuni, treba uzeti u obzir, nije sve smao poltiika, mi smo već više puta rekli da smo zaštićeni kroz EU. Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi se cjepivo pustilo na tržište. Ako se nešto ponavlja, onda treba dodatno vremena. Ne posotji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan od razloga zbog koega će isporuke možda kasniti. To je normalno i što se događa, ali tako imamo sigurno iskontrolirano cjepiva.

Capak: Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam n apočetku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno cjepiva Pfizerovog. Moderna je isto dala manju količinu i jučer nas je obavijestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciiji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne oni su obećali da nakon što kasne tjedna dana da će iza 1.2. isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa.

Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će vjerojatno registrirati 29.1. i iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Oni su dostavili količine i EU će nam odrediti koje količine ćemo dobiti i u kojem vremenu.

Komentiraj članak

Komentari