Sjeverna Koreja

OBUSTAVIO NUKLEARNA TESTIRANJA Što je razlog promjene Kimove strategije?

Kimovo nedavno putovanje u Peking bilo je samo pokazivanje snage i signal da ima dovoljno samopouzdanja da napusti Sjevernu Koreju.

BBC. Sjevernokorejska odluka bez sumnje će dovesti do zaustavljanja nuklearnih i raketnih testiranja, no pogledom na povijest te zemlje i kontekst njihovog nuklearnog programa, možda je dobro smanjiti očekivanja.

Već imaju dovoljno dobro nuklearno oružje koje nije potrebno testirati?

Najprije, kada je riječ o nuklearnom testiranju, iz današnje je izjave jasno da razlog zbog kojeg Kim Jong-un pristaje dobrovoljno obustaviti sva testiranja i zatvoriti poligon za testiranja, je taj da on osjeća da je njegova zemlja dosegla vrhunac u području nuklearnog oružja. Iako je to teško potvrditi, ta tvrdnja očigledno nije pretjerana ili nevjerojatna. Uzevši u obzir da su Indija i Pakistan do 1998. provele po šest nuklearnih testova, a sada su jedne od glavnih zemalja u tom području, bez provođenja daljnjih testova, Sjeverna Koreja nakon osam godina razvoja nuklearnog oružja sada može imati jednaku sigurnost.

Osim toga, nuklearni testovi koje je Sjeverna Koreja provela u rujnu 2016. i 2017. bili su važna prekretnica. Prema tamošnjim državnim medijima, test proveden 2016. uključivao je standardiziran i kompaktni nuklearni uređaj koji bi se mogao montirati na bilo koju njihovu balističku raketu kratkog, srednjeg ili dugog dometa, pa i na one interkontinentalne. Očekivana eksplozivna moć tog oružja mogla bi biti dva do tri puta jača od onog koje su SAD koristile za Nagasaki u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Posljednji testovi Sjeverne Koreje pokazali su da je ta zemlja u mogućnosti generirati ozbiljno moćno nuklearno oružje.

Interkontinentalne balističke rakete još nisu dovoljno usavršene

Dok neovisni stručnjaci i različite sigurnosne agencije još nisu došle do konsenzusa o tome da li Sjeverna Koreja doista razvija termonuklearnu bombu kao što tvrde, seizmički podaci od 3. rujna 2017. svijetu su dali dovoljno informacija da zaključi da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje takve mogućnosti. Kimovo nedavno putovanje u Peking bilo je samo pokazivanje snage i signal da ima dovoljno samopouzdanja da napusti Sjevernu Koreju. S jedne strane, iznenađujuća je njegova izjava o tome da će prestati koristiti interkontinentalne balističke rakete. Sjeverna je Koreja provela samo tri testa takvih raketa koje bi oružje mogle dobaciti i do SAD-a. Niti jedan od tih testova nije uključivao let rakete putanjom kakva bi bila potrebna za nuklearno oružje, što znači da bi bila potrebna daljnja testiranja kako bi se Sjeverna Koreja uvjerila da mogu pogoditi SAD.

Komentiraj članak

Komentari