VLASNICI SE ŽALILI

Obračun Dubrovnika s bankomatima u središtu grada dobio novi nastavak: Uređaji su uklonjeni, ali ...

U Dubrovniku je obračun gradske vlasti s bankomatima na povijesnim zgradama dobio novu epizodu.

Bankomati su unutar zidina nicali kao gljive poslije kiše. Grad i konzervatori odradili su "berbu", piše RTL.

Donedavno su turisti u staroj jezgri bezbrižno podizali novac, no sada bankomata više nema, samo su obični izlozi. Unutar stare gradske jezgre bio je postavljen čak 41 bankomat, a uklonjena su 24.

Vlasnici prostora koji nisu dobili suglasnost konzervatora uklonili su bankomate, no na gradsku odluku su se žalili.

"Visoki upravni sud je jasno rekao da ne može novac biti ispred zaštite spomeničke baštine i da zaštita spomeničke baštine ima svoj prioritet", rekao je Mato Franković (HDZ), dubrovački gradonačelnik.

Iako je svojim rješenjem Sud blagoslovio gradsko postupanje, vlasnici prostora iz kojih su bankomati uklonjeni i dalje smatraju kako je Grad odluku donio brzopleto i nezakonito.

"Ponajprije iz razloga što nije poštovana zakonom propisana obveza da se prethodno provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću", smatra odvjetnik Ivica Ban.

Grad, kažu, nema nadležnost konzervatorima davati upute, a što je najvažnije, ne znaju po kojim je kriterijima jedan bankomat ostavljen, a drugi maknut.

Dubrovnik je prvi u Hrvatskoj riješio ovo pitanje, ističe Franković, te drugima može služiti kao primjer.

No od pravne borbe oni kojima su bankomati uklonjeni ne odustaju pa ako se dokaže da su u pravu, pitaju se tko će im vratiti izgubljeni novac? 

Komentiraj članak

Komentari