Grad Dubrovnik

O razvoju akvarija u Gružu s američkim konzultantima

Nizom radnih sastanaka održanim u gradskoj upravi ovog tjedna nastavljene su aktivnosti na pripremi projekta akvarija u luci Gruž. U svrhu osmišljavanja koncepta i izrade studije izvedivosti u posjet Dubrovniku stigli su potpredsjednik konzultantske tvrtke ConsultEcon iz Bostona Robert E. Brais i dugogodišnji gradonačelnik kalifornijskog grada prijatelja Montereya Fred Meurer.

Grad Monterey diči se jednim od najboljih svjetskih akvarija. Monterey Bay Aquarium izgrađen je 1984. godine, a godišnje bilježi dva milijuna posjetitelja.

- Prve godine rada akvarija očekivali smo 500.000 posjetitelja, a ostvarili smo 2.4 milijuna posjeta“, rekao je Fred Meurer dodajući kako je s godinama akvarij, koji uz zabavnu ima i znanstvenu komponentu, postao snažan nositelj privrede grada i okolice. Akvarij je zasigurno nešto najbolje što se građanima Montereya dogodilo. Povijest Dubrovnika usko je vezana uz more. Zašto onda ne ispričati tu priču? - zaključio je Meurer.

Konzultant Robert E. Brais radio je na razvoju nekoliko desetaka svjetskih akvarija među kojima je istaknuo i onaj u Lisabonu izgrađen 1998. godine.

- Akvariji nude izvrsne mogućnosti za zajednicu, daju snažan poticaj ekonomiji, ali i obrazovanju te očuvanju mora i priobalja - smatra Brais. Potencijala za razvoj akvarija, koji će prezentirati svu raznolikost i ljepotu ovog dijela Mediterana, Dubrovniku ne nedostaje. „Sada smo na početku našeg puta i potrebna je suradnja svih čimbenika na lokalnoj, ali i državnoj razini da bismo realizirali ovaj projekt“, rekao je.

Gradonačenik Andro Vlahušić kazao je kako se ništa u Dubrovniku ne može usporediti ni nositi sa Stradunom, zidinama i kulturno-povijesnom čitavom baštinom, ali je ponovio svoj stav da je akvarij sa zabavnim sadržajima Dubrovniku potreban kao nova turistička atrakcija, posebno u dijelu urbanog središta s putničkim terminalom u Gružu za koji je već odabran koncesionar.

- Već u 2020. godini Dubrovnik može očekivati 5 milijuna noćenja te preko dva milijuna gostiju s brodova na kružnim putovanjima i izletnika, tako da mjesta za novu ponudu ima - ocijenio je Vlahušić.

Razgovaralo se i o ideji podjele akvarija na dvije tematske cjeline – jedne posvećene vodama Hrvatske, a druge Jadranu i Mediteranu. Za gradnju akvarija, procjenjuje se, potrebno je oko 250 milijuna kuna stoga su za njegovu izgradnju nužna sredstva iz fondova Europske unije.

Sastancima u gradskoj upravi uz pročelnike Igora Deranju i Vlaha Margaretića nazočili su direktor Luke Gruž Božidar Memed, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Antun Asić, direktorica DURA-e Andrea Novaković, te predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku od kojeg se, kroz Odjel akvakulture i Institut za more i priobalje, očekuje preuzimanje brige o znanstvenom i istraživačkom radu akvarija.

Komentiraj članak

Komentari