Otkriće

Novo istraživanje otkrilo da se virus značajno širi govorom: Mikrokapljice ostaju u zraku više do 10 minuta

Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija objavljena u srijedu koja ukazuje na vjerojatnu ulogu tih kapljica u širenju covida-19.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi "ostanite zdravi" tijekom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji, prenosi dnevnik.hr

Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojali mikrokapljice.

Kapljice se zadržavaju u zraku

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini znanstvenici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od tisuću mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

"Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku desetke minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru", zaključili su znanstvenici, prenosi dnevnik.hr

Tiši govor proizvodi manje mikrokapljica

Isti je tim u radu objavljenom u travnju u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost koronavirusom razgovorom potvrdi, to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kiše i udahnete njegove mikrokapljice. (Hina)

Komentiraj članak

Komentari