Pravosuđe i mediji

Novinarka portalaoko Ana Tenžera dobila spor protiv RTL TV: Pravda je spora ali ipak dostižna!

Ana Tenžera novinarstvom se bavi od svoje 21. godine. Iz ugledne je novinarske obitelji: sestra Marina bila je dugogodišnja novinarska kulture u ugaslom Vjesniku, a otac Veselko legenda je hrvatskog novinarstva, i po mnogima najbolji hrvatski novinar svih vremena. Posao novinarke započela je na mreži lokalnih postaja CCN, gdje je provela tri godine. U međuvremenu je s radom započela Z1 televizija, CCN se ugasio, a Anu je na Z1 pozvao osobno Branko Kuzele. Bila je u prvoj postavi njihovog informativnog programa, te je u međuvremenu diplomirala novinarstvo s odličnim uspjehom, na temu 'Usporedba Javne i komercijalne televizije - središnjih informativnih emisija HTV-a, RTL-a i NOVA-e TV'.

Nakon diplome Ana Tenžera je pola godine bila i asistent na Studiju Intermedija, na Odjelu kulture govora i javnog nastupanja, nakon čega prelazi na Novoj TV, kao reporter informativnog programa, a nekoliko mjeseci, uz taj posao, bila je i voditeljica igrano - dokumentarnog serijala 'Ostati živ'.
Slika u članku
Ana Tenžera

Nakon nekoliko mjeseci rada na Novoj TV, prepoznavši njezin talent, Siniša Svilan i Danijel Delale nude joj posao voditeljica emisije 'Red Carpet', no taj angažman Tenžera odbija, smatrajući kako posao voditeljice te emisije ne ispunjava njezine profesionalne interese. Ubrzo nakon toga dolazi do naprasnog ukidanja emisije 'Ostati živ', unatoč činjenici kako je ista bila jako popularna, a gledanost je bila izvrsna. U tom momentu u priču 'uskače' RTL, odnosno Ivan Lovrečak i Igor Bobić, koji Anu pozivaju na svoju, konkurentsku, televiziju.
Ponuda je bila, kako Ana voli kazati, jako zanimljiva, kazali su kako RTL-ova emisija 'Punkt 12' dolazi i na hrvatski RTL, te Ani nude mjesto voditeljice i urednice upravo te emisije, umjesto jednog od njihovih top novinara, zatim veću plaću te niz drugih beneficija, što bi bilo koji novinar teško odbio.

Obećanje ludom radovanje


'Moj potez je bio, danas to znam, brzoplet, lakomislen i to je jedino za što mi se može prigovoriti. Potpisala sam ugovor. Našla sam se s glavnim urednikom Ivanom Lovrećkom, zatim i izvršnim urednikom Igorom Bobićem. Zamolila sam ih da prije potpisivanja ugovor pogleda moj odvjetnik, Alan Sorić, na što oni nisu pristali', kazala nam je Ana.

'Naivno sam mislila kako mi dva odgovorna čovjeka na takvim pozicijama ne mogu govoriti neistinu: rekli su kako je to tek prvi ugovor, kako će biti produžen, te kako će biti dodane i još neke druge stavke u njega. Ne moram naglašavati kako niti jedna od tih 'drugih stavki' nije bila ispoštovana. Dala sam otkaz na Novoj TV, te sam vrlo brzo shvatila kakvu sam pogrešku napravila. Ništa od obećanog projekta, a kad sam počela pitati što se događa s tom emisijom, počeli su razmišljati kako da me se riješe. Na žalost, ubrzo su i uspjeli'.
'25. veljače 2009. pratila sam konferenciju za medije glavnog državnog odvjetnika, Mladena Bajića, a nakon toga snimala sam materijal za nekakav prilog o korupciji. U 17:00 sati urednica mi je rekla da svoje priloge skratim u 'čitance', što vjerojatno svakog novinara dovede na rub ludila. Naime, nakon toliko truda sve morate naprasno skraćivati. No dobro... U 18:15, dakle 15 minuta prije emitiranja, dobila sam zadatak popratiti onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu', govori dalje Ana.
Slika u članku


Onečišćenje zraka u Sl. Brodu


'Nisam dobila potrebne informacije i u nedostatku vremena samo sam na internetu potražila spomenutu temu. Naravno, da sam imala više vremena shvatila bih da gledam staru vijest. Po pravilu, kad novinar napravi bilo kakav prilog, to treba proći i kroz ruke urednika, da urednik otkloni eventualnu pogrešku. Ovoga puta, zbog iznimno malo vremena, to se nije dogodilo, tako da je taj 'čitanac', koji sam uzela s jednog lokalnog portala, emitiran u Vijestima, bez da je itko odgovoran primjetio kako je riječ o staroj vijesti. Drugi dan na razgovor me pozvao izvršni urednik Igor Bobić, te pokazao vijest koju sam 'kopirala'. U 18:30 sati pozvana sam na razgovor u 'human resources', gdje su me već čekali Bobić, Lovrećak i gospođa koja vodi taj odjel. Uručen mi je izvanredni otkaz. Kad sam pitala što će biti ako ga ne potpišem rekli su kako 'mi neće dati papire', nastavlja svoju potresnu priču Ana Tenžera.

'Nazavala sam svog odvjetnika, Alana Sorića, koji mi je savjetovao neka potpišem otkaz, uzmem primjerak, izađem iz zgrade i nazovem ga, što sam i učinila. Odmah sam se našla s njim i dogovorila kako će njegov ured drugi dan tužiti RTL zbog nezakonitog otkaza. Drugi dan sam došla po svoje stvari, ali nisam smjela ući u prostorije informativnog programa tako da su mi ih donijeli sad već bivši kolege. RTL je u javnost pustio priopćenje gdje svu krivnju, naravno, svaljuju na mene, a pošto su izjavili kako 'oni njeguju najviše standarde izvješćivanja', moram priznati da sam uživala čitajući komentare čitatelja koji su se sjećali mnogobrojnih pogrešaka RTL-ovih novinara, reportera i spikera koji nisu bili niti opomenuti, a kamoli da bi protiv njih bile poduzete ovakve drastične mjere. Čak je i sam gradonačelnik Slavonskog Broda reagirao naslovom 'nisam tražio smjenu novinarke'.

Pravda je spora, ali ipak...

'Prije deset dana dobila sam sudski spor protiv RTL-a, oni su se, što je njihovo pravo žalili, tako da slučaj ide na Županijski sud. Kad i ako njihova žalba bude odbijena, u što ne sumnjam, vjerojatno ću ih tužiti i za narušavanje profesionalnog i osobnog ugleda. Naime, svojim priopćenjem koje su prenijeli svi mediji, od kojih me pritom većina nije zvala da čuje moju stranu, nanijeli su mi nepopravljivu profesionalnu štetu, jer i te kako je teško tražiti novi posao kad vam potencijalni poslodavac vidi da ste dobili otkaz s jedne takve televizije', na koncu je kazala Ana Tenžera.

Priopćenje RTL-a o otkazu Ani Tenžera

'Dana 25. veljače 2009. u glavnim 'Vijestima' RTL Televizije emitiran je prilog novinarke Ane Tenžere ilustriran snimkama bosanskobrodske Rafinerije nafte, izjavama dožupana i dvoje Brođana u vezi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu. U istom prilogu se navode ponovni problemi s pitkom vodom zbog novog kvara i miješanja vode iz toplovoda sa sanitarnom vodom, zbog čega je do daljnjega 66 kućanstava i oko 1000 ljudi ostalo vez pitke vode.

Shodno činjenici da su u prilogu navedene neistine te zbog teškog profesionalnog propusta navedene kolegice, koji je nanio štetu našem Informativnom programu, RTL Televizija je odlučila prekinuti suradnju s istom. RTL Televizija njeguje najviše standarde izvješćivanja te je uvijek relevantna u iznošenju činjenica i prenošenju informacija. Stoga za propuste u našem programu nema mjesta', stoji u priopćenju RTL Televizije.

Faksimil prve stranice Presude Općinskog suda u Zagrebu


Komentiraj članak

Komentari