Koronavirus

NOVIH 96 SLUČAJEVA U HRVATSKOJ 'Imamo pošast koja hara, ostanite kući'

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na konferecniji za novinare da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupno je zaraženo 963 osoba. Testirano je 7680 osoba, a u zadnja 24 sata 665, piše Jutarnji.hr

- Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, 12,52 posto testiranih je pozitivno. U ovom trenutku preminulih i nadalje ima 6, što znači da u posljednjih 72 sata nema novopreminulih.

Na respiratoru su 34 bolesnika, dva više, od kojih je jedan dodatno na ECMO.

Oporavljenih ima 73, 6 više nego jučer.

Prosječna dob pozitivnih bolesnika je 48,7 godina,a prema spolu 53 posto je muškarca i 47 posto žena.

U ovom trenutku imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika. U Italiji imamo 192, u Španjolskoj 175, Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika.

Drago nam je što se za sada dobro držimo. To nije razlog za opuštanje jer ga ne smije biti. I dalje vas molimo da se odgovorno ponašate - kazao je Beroš.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je u zdravstvenom sustavu pozitivno 53 doktora, 6 ljekarnika,  10 stomatologa, 44 sestre i tehničara i 5 administrativnog osoblja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se mijenja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na način da se mijenja način izdavanja propusnica.

-Propusnice će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju. Ako netko od izdavatelja neće biti u mogućnosti izdati, to će učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite.

Svi koji su dosad izdali propusnice dužni su sve propusnice zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja. Od 6. travnja napuštanje mjesta boravka bit će moguće samo uz e-propusnice - kazao je Božinović.

- U ovom trenutku dobro stojimo. ne znamo u kojoj fazi naše utakmice jesmo, ali ono što je sigurno i što znamo je da ako treba igrat ćemo produžetke. To treba značiti da opuštanja nema i ne smije biti. Moramo i dalje striktno provoditi mjere i odgovorno se ponašati jer je to najbolji način da spriječimo širenje infekciji.

Zahvaljujem se na potporama koje stožer dobiva. Mi nismo tim koji igra, cijeli narod je na terenu i igra utakmicu protiv koronavirusa za zdravlje nacije. Potrebno je da se pridržavamo uputa - kazao je Beroš.

- Za sada u Klinici imamo 18 bolesnika na respiratoru, od toga je jedan na ECMO-u. Za sada je većina onih koji nisu na respiratoru je stanje dobro. Većinom su blaže do srednje teški. Ima nekoliko pacijenata na granici da će se pogoršati, ali ima i nekoliko onih da je određeno poboljšanje postignuto na respiratoru. Polako se pojavljuju i pozitivna djeca, kod njih se radi o blagoj slici bolesti - kazala je Alemka Markotić.

Od 963, 354 osoba su na bolničkom liječenju. to bi trebali biti oni sa srednje teškom bolešću. Ima veći dio blažih koji si ne mogu osigurati samoizolaciju doma pa je jedan dio njih u bolnici - kazala je Markotić.

Beroš je komentirao najveću brojku zaraženih u jednom danu i povećan broj testiranja.

- U RH imamo tu sreću što imamo stručnjake koji su u roku od tjedan dana implementirali novi sustav testiranja u Klinici za infektivne bolesti. To znanje i iskustvo prenosilo se na regionalne centre i ustanove poput HZJZ-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zagreba koji su omogućili testiranje. To su okolnosti koje nam pomažu u suzbijanju infekcije.

Što se tiče porasta, to znači da mjere koje su propisane moramo najozbiljnije shvatiti i ponašati se uskladu s istim. To je garancija da ćemo uspjeti. Ako zbog dobrog vremena ili rezultata zanemarimo upute, naši rezultati mogu biti i gori. Pravo je vrijeme da ponovno osvijestimo što je potrebno, a to je držati se uputa koje stožer propisuje - kazao je Beroš.

-Što se tiče kršenje odluke od napuštanja mjesta prebivališta, do sada je evidentirano više od 6700 pokušaja da se unatoč toj odluci izađe iz mjesta prebivališta. Policija nije izricala kazne kada je to u pitanju, osim u nekih stotinjak slučajeva jer se radilo o osobama kojima je bila određena mjera samoizolacije, a oni su krenuli na put - kazao je Božinović.

Komentiraj članak

Komentari