Započeo 1. listopada 2010.

Novi svjetski rekord: Ricardo Abad Otrčao 366 maratona u godinu dana

Prije točno godinu dana, prvog listopada 2010. godine, 30-godišnji španjolski ultramaratonac Ricardo Abad započeo je nevjerojatan projekt: odlučio je otrčati 500 maratona u 500 idućih dana...


Godinu dana nakon toga čudesni je Navarac proslavio ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. U subotu je u Madridu otrčao 366. maraton u nizu. Srušio je time svjetski rekord Belgijca Stefaana Engelsa, koji je isto postignuće uspio ostvariti kroz 365 uzastopnih dana.

Ostalo je Abadu otrčati još 134 maratona u 134 dolazeća dana. Svoj bi pothvat, u koji je krenuo iz humanitarnih pobuda, kako bi prikupio što više novca za Navarsku udrugu za pomoć ljudima s intelektualnim poteškoćama, trebao završiti 13. veljače 2012. godine.

Abad je za svoj projekt odabrao nacionalni itinerer. Najmanje jednu od 500 maratonskih dionica isplanirao je odraditi u svakoj od 50 španjolskih pokrajina

Ukupna daljina koju će Abad savladati uspije li u svojoj ideji iznosit će 21.100 kilometara. Da trči pravocrtno odgovaralo bi to zračnoj udaljenosti između Madrida i Hong Konga.

- Svi me smatraju luđakom - izjavio je za Marcu španjolski ultramaratonac, koji je zbog svog cilja na veliko iskušenje stavio vlastito zaposlenje i obitelj, suprugu i šestogodišnju kćerkicu.

- Svaki radni dan u tjednu moram odraditi osmosatnu smjenu u tvornici u Tafalli. Imam fiksan raspored smjena, tako da ponekad moram spojiti dva maratona praktički jedan za drugim. Znalo se dogoditi da otrčim 42 kilometra kasno poslijepodne, pa onda nova 42 odmah sutradan rano ujutro. Najteže je kad radim noćnu smjenu. Odlazim s posla u šest ujutro, pojedem doručak i idem odmah trčati.

Prosječno na dan Abad na svoju 42-kilometarsku rutu troši četiri sata. Zbog vlastitog je projekta postao fantastičan menadžer vlastitog vremena: nastoji svaki dan odspavati osam sati i jesti zdrave obroke. Također, sat vremena dnevno koristi na ažuriranje vlastite internetske stranice. Kad su u pitanju potrebe njegove obitelji, kaže:
- U ovakvoj ste situaciji prisiljeni ukrasti vrijeme gdje god stignete.

- Jednom mjesečno odlazim svom liječniku. Znam da si zbog ovog što radim mogu prouzročiti osteoartritis u budućnosti. Često me boli u kukovima, koljenima i gležnjevima. Zato kontroliram stanje zglobova, želim da mi liječnik potvrdi da mogu nastaviti projekt.

Tijekom mnogo dionica društvo Abadu čine znatiželjni rekreativci. Na njegovu žalost, nisu u stanju pratiti ga osobito dugo. Također, Abad redovito mijenja tenisice. Novi par uzima svaka tri tjedna.

Srušio je Španjolac svjetski rekord, no odlučan je ne stati dok ne ostvari zadani cilj. U tome ga nije spriječila čak niti očeva smrt, koji je preminuo prošlog svibnja.

- Bili su to uistinu teški trenuci za podnijeti, ali odlučio sam posvećeno nastaviti projekt.

Punih 11 mjeseci Abad nije imao slobodnog dana. Trenutke kada, poput vikenda, nije morao na posao, koristio je za put u udaljenije regije.

- Veliku mi je satisfakciju dala činjenica što sam vidio mnoga nepoznata mjesta i jako dobro upoznao Pirinejski poluotok.

Abad kaže da je bilo loših, besanih noći, vrtoglavica i lakših bolesti, fizičke i psihičke boli prouzročenih očevom smrću. Uza sve poteškoće, pred ovim su modernim Filipidom još samo četiri mjeseca iskušenja.

Totalsport

Komentiraj članak

Komentari