NOVI KRUG POREZNE REFORME Svi koji imaju do 25 godina oslobođeni poreza?

Osnovna obilježja dobrog poreznog sustava su njegova jednostavnost i stabilnost. Porezni obveznici vole kada im je jednostavno izračunati koliko trebaju platiti poreza i da porezi budu stabilni, da ne dolazi do neprestanih promjena, kako bi mogli planirati svoje poslovanje godinama unaprijed, piše Index.hr

Iz nekog razloga hrvatski ministri financija rade upravo suprotno pa gotovo svake godine imamo barem jednu poreznu nazovi-reformu, koja je dovoljno mala da ne donosi gotovo nikakvu korist, ali dovoljno velika da dodatno zakomplicira ionako komplicirani porezni sustav.


Do 25 godina potpuno oslobađanje od poreza, od 25 do 30 godina pola uobičajenog iznosa

Iako još nije službeno predstavljen, Marićev “četvrti krug poreznog rasterećenja” donosi nove razrede u oporezivanju dohotka pa će se sada, osim po visini dohotka, porez plaćati i prema starosti poreznog obveznika. Oni do 25 godina bit će potpuno oslobođeni poreza, dok će oni od 25 do 30 godina plaćati pola redovne porezne stope.

Mlađi ljudi, na početku karijere, bez iskustva ili s malo iskustva, u pravilu imaju niže plaće, tako da ni ovo Marićevo rasterećenje neće pretjerano osjetiti. Plaće do 3800 kuna neto ni do sada nisu bile oporezovane, tako da se za tu skupinu radnika ne mijenja ništa.

Oni s neto plaćom od 4500 kuna i najvišom stopom prireza od 18 posto (kakav je u Zagrebu) bez djece i uzdržavanih osoba starosti do 25 godina dobit će 276,56 kuna veću plaću, dok bi oni od 25 do 30 godina trebali dobiti 138,28 kuna više.

Za plaću od 5000 kuna neto osoba do 25 godina po novom bi trebala dobiti 474,11 kuna više, dok bi osoba od  25 do 30 godina s takvom plaćom, bez djece i zagrebačkim prirezom od 18 posto trebala dobiti 237 kuna više.

Prosječna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi oko 6400 kuna i ako je osoba do 25 godina već uspjela dogurati do prosječne plaće, ukidanje poreza trebalo bi donijeti 1.027,23 kune veću plaću, dok onima od 25 do 30 godina donosi pola od tog iznosa, odnosno 513,62 kune.

HUP: Ovo je nepotrebno kompliciranje ionako složenog sustava

Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se o ovoj Marićevoj ideji, koju je ocijenila nepotrebnim kompliciranjem.

“Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi. Što se, primjerice, događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31.  godinu? Ona bi trebala pasti, što je penalizacija zbog dobne granice.

Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici, već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika. HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito, što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive”, komentirali su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Komentiraj članak

Komentari