Ekonomija

Nove potpore za očuvanje radnih mjesta: Pirova pobjede za jednu ciljanu skupinu radnika

Nova odluka Upravnog vijeća HZZ-a u razmaku od niti 10-ak dana stubokom mijenja status i ovih radnika, izjednačavajući ih u pravima s ostalima koji rade kod poslodavaca organiziranih u društvima kapitala, ako su pogođeni krizom.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanja donijelo je odluku o proširenju uvjeta za korištenje potpore za poduzetnike u djelatnostima pogođenima koronavirusom, te su u krug korisnika uključene nove ciljne skupine radnika. To su  i zaposlenici u stranim predstavništvima u RH,  tvrtke u likvidaciji ili stečaju (ako imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze), kao I poslodavci koji su tijekom  ožujka otpustili radnike, ako im je  zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca I uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako pravo na  potporu za ožujak ostvaruje poslodavac koji je  ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore zaključno do danas, odnosno 7. travnja, pitanje je za dio njih hoće li to stići  u roku, a za druge je hvalevrijedna odluka zapravo Pirova pobjeda.
 
Naime, kad je riječ o posebnoj skupini radnika koji rade kao zaposlenici u stranim predstavništvima, njihovo uključivanje u ovu mjeru potvrđeno nam  je u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava na naš upit glede pojašnjenja statusa  ovih radnika vis a vis korištenja  mjere za očuvanje radnih mjesta kroz sufinanciranje potpore I njihovim poslodavcima od strane HZZ-a.  Za to  je povod  konkretni slučaj iz prakse u kojem je izgleda  bitka za  radna mjesta u međuvremenu izgubljena,  o čemu smo informirani od strane  zaposlenika  vidljivo zainteresiranih da im se pomogne kako u krizi ne bi završili  na burzi.
No  ova spasonosna odluka Upravnog vijeća HZZ-a, istodobno bitna jer  je  izraz poštivanja načela jednakosti  te  funkcioniranja  pravne države i ideje pravičnosti – prevagnula je  pravna  logika da svi radnici čiji su poslodavci pogođeni krizom imaju pravo na ista  prava, neće svima u takvoj situaciji pomoći.  Kako se doznaje,  nakon što u  razdoblju od  donošenja mjere potpore u prvom paketu do nove odluke Upravnog vijeća HZZ-a, nije bilo naznaka oko poboljšanja njihova statusa, radnici su poslani na godišnji odmor, s najavom otkaza i mogućnošću zatvaranja predstavništava.  Razlog? Ovi  poslodavci, upravo zato što  funkcioniraju  kao strana predstavništva u RH te poreze plaćaju u domicilnim zemljama, dobivali su preko stranih savjetničkih kuća, navodno u kontaktu s  nadležnima isključivo negativna tumačenja koja su potvrđivala  nemogućnost korištenja pomoći za očuvanje radnih mjesta i u odnosu na njih.  Međutim, nova odluka Upravnog vijeća HZZ-a u razmaku od niti 10-ak dana stubokom mijenja status i ovih radnika, izjednačavajući ih u pravima s ostalima koji rade kod poslodavaca organiziranih u društvima kapitala, ako su pogođeni krizom.  Dakle, očito je da i ugledni savjetnici  mogu pogriješiti sa savjetima držeći se slijepo poznatog okvira za poslovanje, s obzirom na to da je  on pod pritiskom krize predmet intenzivnih regulatornih  promjena. Pri čemu je  izravno oštećena država za gubitak radnih mjesta, kao i sami radnici, unatoč širini obuhvata administrativne mjere i vrlo brzoj intervenciji.
 
“Nažalost, u našem je slučaju ovo stiglo prekasno, poslodavac je jučer odlučio otpustiti sve radnike.  Nadam se da će ova odluka  sačuvati poneko radno mjesto! Trenutno smo na korištenju godišnjeg odmora, a nakon toga bi prema najavama trebao uslijediti otkaz. Što će biti s poslovanjem, poprilično je neizvjesno, moguće da će biti prekinuto u RH”,   komentirao je njihov slučaj neimenovani izvor.

Komentiraj članak

Komentari