KORONAVIRUS

NOVE MJERE Propisuje se obavezna distanca, zabrana prodaje alkohola poslije ponoći, okupljanja do 22 sata

Zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom danas se sastao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, kao i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, kako bi razgovarali o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijelo jutros je trajao sastanak Stožera. Bio je sa predsjednikom Vlade u zgradi Vlade, bili su tu i ministri financija, rada i socijalne skrbi i gospodarstva , rekao je Davor Božinović, prenosi Jutarnji.

Pregled situacije je dao Krunoslav Capak, a nakon njega se na stanje u zdravstvu osvrnuo Vili Beroš. 

- Broj potvrđenih slučajeva u svijetu je narastao naa više od 43 milijuna. ukupno je minijun i 155 tisuća umrlih od te bolesti. U Hrvatskoj u zadnja 2 tjedna imamo porast brojeva, danas opet imamo rekord, 2421 novooboljelih. Hrvatska nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju i goru situaciju. Jučer je u Sloveniji bilo 1964, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000... U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. U zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda pa je visoka i incidencija na 100.000 stanovnika, sada je to 389,9. Na sredini ljestvice europskih zemalja smo po tom pitanju. Ne mogu izdvojiti neko posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta. Virus se zrakasti širi. Ovo je druga brojka R-0 od početka epidemije, sada je 1,99, rekao je Capak. 

Nakon njega govorio je ministar zdravstva Vili Beroš

- Zdravstveni sustav je osnovni izazov i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65. Imamo 58 bolesnika na respiratoru. I preminulo je osam osoba, ukupno 437. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koji je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je i otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove i povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, a donijeli smo i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra. Napravit ćemo sve da ne zaobiđemo i ostale zdravstvene potrebe. Svi su u sličnom problemu, kako odgovoriti na Covid ali i omogućiti uobičajenu zdravstvenu zaštitu, kaže Beroš i dodaje: O budućnosti odlučujemo svi skupa, sami. 

Ministar Božinović rekao je da se propisuje stroga mjera fizičkog razmaka od najmnje 2 metra u zatvorenom i 1,5 metara na otvorenom. Zabranjena su okupljanja veća od 50 osoba, na svadbama se može okupljati najviše 30 osoba, na pogrebima 15 osoba. Sva okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, jedino svadbe do ponoći.

Zabranuje se prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro, obvezno je korištenje maski kad se ne može održavati distanaca.

Komentiraj članak

Komentari